Suomalaiset käyttävät mobiilidataa surutta – karttaohjelmat ja reittioppaat kovassa käytössä

Sometuksessa Suomi häviää länsinaapurille.

Suomalaiset käyttävät ahkerasti älypuhelinten sovelluksia, jotka kuluttavat paljon mobiilidataa. Erityisen suosittuja ovat karttasovellukset.

Tiedot selviävät Elisan teettämästä Näin Suomi kommunikoi 2017 -tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi Suomessa noin 1 300 älypuhelimen käyttäjää, ja virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksessa oli mukana seitsemän maata. Suomen lisäksi tutkimukseen vastasi ihmisiä Tanskasta, Ruotsista, Saksasta, Britanniasta, Espanjasta ja Virosta.

– Tässä näkyy suomalainen kansanmentaliteetti. Meillä käytetään paljon hyötysovelluksia. Jos vertaa esimerkiksi Espanjaan, siellä käytetään enemmän hupisovelluksia, sanoo Elisan tutkimusjohtaja Minna Virtanen.

"Dramaattisesti erilaista kuin muualla"

Karttasovelluksia käytti kuukausittain 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisista. Ero kyselyssä kakkosena tulevaan Ruotsiin on selvä. Siellä karttasovelluksia käytti reilu neljännes vastaajista.

Myös julkisen liikenteen reittipalvelut ovat Suomessa suosittuja. Niitä käytti 23 prosenttia vastaajista. Luku on sama kuin Ruotsissa. Muissa maissa reittiopasta käyttää älypuhelimella harvempi kuin joka viides vastaaja.

Reittioppaat ja karttasovellukset käyttävät paljon mobiilidataa. Suomessa dataa rohmuavia sovelluksia voi käyttää huoletta. Liittymäpaketin hintaan kuuluu yleensä rajaton määrä nettisurffailua.

– Suomalainen käyttää noin 10 kertaa enemmän mobiilidataa kuin eurooppalainen. Käyttö on dramaattisesti erilaista kuin muualla, sanoo professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

Tilanne ei ole kuluttajalle pelkkää riemujuhlaa. Älypuhelimien ja tablettien verkkoyhteydet alkavat hyytyä, koska käyttäjiä on liikaa.

– Verkot ovat tukossa. Monet ystäväni kertovat, että heillä on verkkoyhteys, joka toimi pari vuotta sitten hyvin. Nyt se ei toimi juuri lainkaan, Manner sanoo.

Videot ja musiikki houkuttavat myös ulkomailla

Suomalaisten into käyttää verkkopalveluita kännykällä näyttää kuitenkin vain kasvavan. Verkosta ei välttämättä päästetä enää irti edes ulkomaanmatkalla, ainakaan Euroopassa. Verkkovierailu- eli roaming-maksujen perintä EU:n sisällä loppui 15. kesäkuuta.

Telia tarjoaa kuluttajilleen liittymiä, joissa surffaaminen on EU:n sisällä samoissa hinnoissa kuin kotimaassa, kunhan netin käyttö pysyy tietyissä rajoissa. Yhtiön mukaan entistä vapaampaa eurosurffailua tarjoaville liittymille on ollut hyvin kysyntää.

– Jos lähdetään pidemmälle matkalle, käyttö on toistaiseksi enemmän kuvien ja lyhyiden videoiden jakamista. Videopalveluiden käyttö ulkomailla ei vielä ole yleistynyt, sanoo liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist Telialta.

Kotimaassa suomalaiset sen sijaan käyttävät vuosi vuodelta enemmän musiikin ja videoiden suoratoistopalveluita, Lindqvist kertoo.

TV on nyt kännykässä

Älypuhelin vankistaa asemiaan suomalaisten suosikkilaitteena. Älypuhelin oli toukokuussa käytössä noin 88 prosentilla Suomen kotitalouksista. Tablettitietokone oli alle 60 prosentissa kotitalouksia. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista.

Älykännyköitä myös käytetään monipuolisesti. DNA teetti toukokuussa tutkimuksen, jonka vastaajista liki kolmannes kertoi katsovansa televisiota kännykällä joka viikko. Kyselyyn vastasi yli 1 000 ihmistä, ja sen virhemarginaali on kysymyksestä riippuen noin 1–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

– Älypuhelimien kasvaneet ruudut korvaavat tabletteja. Tablettia ei oteta systemaattisesti mukaan, älypuhelin kulkee aina mukana, sanoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Mobiilidataa käytetään sellaista tahtia, että verkot ovat monin paikoin tukossa