Suomalaismepit huolestuivat: puun polttamista ei ymmärretä EU:ssa

Päästörajoitukset uhkaavat Suomen ja Baltian uusiutuvan energian palettia.

Puun ja turpeen laajamittaista käyttöä energian tuotannossa ei ymmärretä EU:ssa. Petri Sarvamaa (EPP/ kok.) on esittänyt EU:n komissiolle kirjallisen kysymyksen suurille polttolaitoksille asetetuista ilmanlaadun parantamiseen tähtäävistä vaatimuksista.

Teollisuuspäästödirektiivin (2010/75/EU) puitteissa suurille polttolaitoksille asetettuja päästöarvoja tiukennetaan kahdeksan vuoden välein. Mekanismi on osa EU:n ilmanlaatupolitiikkaa.

– Komissio ei ole selvittänyt nyt ehdotettujen tiukennusten vaikutuksia. Tämä on komission omienkin periaatteiden vastaista. Komissio ei liioin ole huomioinut puun ja turpeen erikoispiirteitä LCP Bref -dokumentin (Large Combustion Plant Best Available Technique Refrence Document) valmistelussa. Tämä merkitsee huomattavia kustannuksia erityisesti Pohjoismaille ja Baltialle, Sarvamaa huomauttaa.

Sarvamaan mukaan on käsittämätöntä, että päästöarvot eivät aina edes perustu olemassa olevaan teknologiaan. Suomessa ehdotuksen on arvioitu aiheuttavan biomassaa ja turvetta polttaville laitoksille 431 miljoonan euron kustannukset ja 30 miljoonan euron vuotuiset käyttökulut. EU:n laajuisia kokonaiskuluja ei tiedetä. Sarvamaa haluaakin tietää, miksi komissio ei ole jo tehnyt vaikutusten arviointia ja aikooko komissio sellaisen tehdä.

Sarvamaa sai kysymykselleen kannatusta kattavasti eri poliittisista ryhmistä. Kysymyksen allekirjoittivat myös Christofer Fjellner (EPP, Ruotsi), Liisa Jaakonsaari (S&D, Suomi), Hannu Takkula (ALDE, Suomi), Fredrick Federley (ALDE, Ruotsi), Krišjānis Kariņš (EPP, Latvia) sekä Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet (ALDE, Viro).

Komissiolla on kuusi viikkoa aikaa vastata kysymykseen.

Lähde: Euroopan komissio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.