Suomalaisten marjojen matkaa uhkaavat tullimaksut

Marjat matkaavat Suomesta rekkakyydillä Euroopan halki Pohjois-Englantiin, jossa marjajauhe pakataan myyntipakkauksiin.

Kuivattuja ja jauhettuja suomalaismarjoja Britanniassa myyvä Anna Ojutkangas jännittää, millaiset vaikutukset mahdollisella EU-erolla on maiden kauppasuhteisiin. Lontoossa Ojutkangas on paiskinut töitä pari vuotta oman Arctic Power Berries -yrityksensä eteen yhdessä yhtiökumppaninsa ja parhaan ystävänsä Eveliina Suoyrjön kanssa. Yritys tuo Britanniaan kuivattuja marjajauheita ja myy niitä eteenpäin paikallisille kauppaketjuille, terveysputiikeille ja ravintoloille.

Ojutkangas sanoo pohtineensa, mitä käy, jos ero toteutuu. Hän toivoo, että tullimaksuja ei tule, koska nykyisellään kuljetusketju toimii hyvin. Yrityksen marjat matkaavat itäsuomalaisen tuottajan luota rekkakyydillä Euroopan halki Pohjois-Englantiin, jossa marjajauhe pakataan myyntipakkauksiin.

– Meillä vaikuttaa myös punnan ja euron välinen kurssi, koska maksamme punnilla ja ostamme euroissa. Viime elokuussa oli hyvä tilanne, kun euro oli niin alhaalla, Ojutkangas kertoo.

Nyt hän kertoo maksaneensa kaikki mahdolliset eurolaskut ennen kansanäänestystä, koska arvasi, että punnan kurssi romahtaa.

– Onneksi maksoin!

Kaikki alkoi napapiiriltä

Ojutkangas ja Suoyrjö ovat opiskelleet Lontoossa. Rovaniemeltä kotoisin oleva kaksikko tympiintyi opiskeluaikanaan siihen, että suurkaupungin valikoimista ei löytynyt maistuvia marjoja. He ratkaisivat ongelman pakkaamalla laukkunsa täyteen kuivattuja marjoja ja jauheita jokaisella kotimaanlomallaan. Eräänä iltana Suoyrjön juuri palattua Suomesta he äkkäsivät, että marjojen maahantuonnissa voisi olla kantava idea yritykselle.

Alkuun he toivat marjoja maahan pienissä erissä ja pakkasivat tuotteet kotonaan.

– Alkuun ostimme marjoja 90-vuotiaalta Hilkalta, joka on maailman sympaattisin mummo. Aloitimme tyrnillä ja karpalolla, koska niitä sai Hilkalta, Ojutkangas kertoo.

Ojutkangas ja Suoyrjö ovat pyrkineet ostamaan ja tuottamaan mahdollisimman paljon yrityksensä tarvitsemista palveluista Suomessa. Yritys haluaa pitää kiinni suomalaisista juuristaan, vaikka onkin kasvanut kahden maan väliin.

– Me olemme Suomen kansalaisia ja me asumme täällä. Meidän tuotteet tulevat Suomesta, ja meillä on brittifirma. Me myymme täällä ja toisaalta koko ajan tulee kyselyjä muualta Euroopastakin, Ojutkangas selittää.

Tekemällä oppien

Alkuun yritys myi marjoja lontoolaisille terveysputiikeille, mutta nyt jakeluverkosto on hiljalleen kasvanut. Nuoren yrityksen kasvattamisessa ovat auttaneet startup-ohjelmat, joihin Ojutkangas ja Suoyrjö pääsivät mukaan.

Vuosi sitten he pääsivät Grocery Accelerator -ohjelmaan, jonka kautta he saivat varoja brändinsä kehittämiseen ja jakeluverkoston laajentamiseen. Alan messujen kautta he ovat saaneet tuotteensa maineikkaisiin hyllyihin.

– Meillä on nyt muun muassa Harrods, Selfridges, Ocado ja Whole Foods, Ojutkangas kertoo.

Harrods ja Selfridges ovat tunnettuja brittiläisiä tavarataloja, Ocado elintarvikkeiden verkkokauppa ja Whole Foods terveelliseen ruokaan erikoistunut kauppaketju.

Ojutkangas kertoo, kuinka he ovat sitkeän opettelun kautta saaneet kiinni brittibyrokratiasta ja onnistuneet rakentamaan kontakteja oikeisiin ostajiin. Hän toivoo, että samaa ei tarvitse aloittaa uudelleen, jos kaikki muuttuu brexitin myötä.

Siirtoa Suomeen he eivät harkitse.

– Aiomme pysyä täällä, koska Britanniassa on niin suuret markkinat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EU-eron jälkeisen Britannian malliksi monta vaihtoehtoa