Suomalaisten puhelimen käyttö Euroopassa halpenee reippaasti ensi viikolla

EU-lisämaksu ei poistu kaikilta operaattoreilta, mutta hinta laskee niilläkin 90 prosenttia.

Suomalaisten kuluttajien puhelimen käyttö EU- ja ETA-maissa halpenee reippaasti ensi viikon torstaista alkaen, kun uusi EU-lainsäädäntö tulee voimaan. Näin huolimatta siitä, että Viestintävirasto on samaan aikaan myöntämässä suomalaisille operaattoreille poikkeusluvan, jonka turvin ne voivat edelleen pyytää asiakkailtaan roaming- eli niin sanottua verkkovierailulisää Euroopassa.

Elisa ja DNA keräävät edelleen roaming-lisämaksua, mutta tiedonsiirron hinta laskee noin 90 prosenttia. Telian liittymien käyttäjät voivat puolestaan soittaa, tekstata ja surffata netissä samoilla hinnoilla kuin kotimaassa, kunhan netin käyttö pysyy tietyissä rajoissa.

– Ilman poikkeuslupaa EU:n lainsäädäntö olisi johtanut siihen, että meidän olisi pitänyt antaa roaming koko kannalle vapaaseen käyttöön Euroopassa. Se olisi aiheuttanut meille kohtuullisen paljon kustannuksia, koska joudumme maksamaan datan siirtämisestä ja puheluista ulkomaalaisille operaattoreille. Se olisi pidemmällä aikavälillä todennäköisesti johtanut siihen, että kotimaassa hinnat olisivat nousseet, perustelee liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi Elisasta.

Korven mukaan käytännössä tämä olisi tarkoittanut, että asiakkaat, jotka eivät matkusta, olisivat joutuneet maksamaan myös niiden aiheuttamia kustannuksia, jotka matkustavat.

– Koimme, että on reilumpaa, että asiakkaat saavat valita. Tuomme myyntiin liittymiä, joihin EU-käytöt on paketoitu. Sellainen, joka ei matkusta tai matkustaa vähän, voi säilyttää nykyisen liittymänsä ilman muutoksia eli rajattomat datat säilyvät ja hinta säilyy ennallaan ja ulkomaan käyttö halpenee reilusti.

Teliassa uusissa liittymissä on jo maaliskuusta ollut paketoituna EU-käyttöä. Ensi viikolla myös vanhoihin liittymiin lisätään EU-datapaketti.

– Meillä ei mene lisähintaa, vaan kaikkiin liittymiin lisätään tietty määrä tiedonsiirtoa, sanoo Telian liiketoimintajohtaja Petri Lindqvist.

Tiedonsiirron määrissä on paljonkin vaihtelua. Lindqvist lupaa, että lähiaikoina jokainen asiakas saa tiedon, minkä verran mihinkin liittymään tiedonsiirtoa tulee.

Viestit ja puhelut Euroopassa maksavat vastedes Elisalla muutaman sentin yli kotimaan hintojen. DNA:lla ne ovat kotimaan hinnoissa kuten Teliallakin eli DNA kerää lisämaksua vain tiedonsiirrosta. Myös DNA lanseeraa kesäkuussa uusia liittymiä, joissa EU-tiedonsiirto kuuluu kuukausihintaan.

Pohjoismaissa haettu poikkeuslupia

Korven mukaan lähes kaikissa Pohjois-Euroopan maissa operaattorit ovat hakeneet poikkeuslupaa. Esimerkiksi Virossa kaikki kolme operaattoria hakivat poikkeuslupaa ja sen myös saivat.

EU-sääntely viritettiin hänen mukaansa keski- ja eteläeurooppalaisesta näkökulmasta, jossa käyttömäärät ovat suhteellisen pieniä ja hinnat kohtuullisen korkeita. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän kuva muuttuu.

– Suomi on ääriesimerkki, kun meillä kaikki liittymät ovat käytännössä rajattomia ja hinnat halpoja, Korpi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.