Suomalaistuotteet hupenevat Pietarin marketeista

Pakotteiden kohteiksi joutuneet suomalaistuotteet hupenevat nopeasti marketeista Venäjällä. Tieto niiden myynnin lopettamisesta on saanut asiakkaat myös hamstraamaan tavaraa.

SOK:sta kerrotaan, että tuoretuotteita ei riitä hyllyissä moneksi päiväksi, ja ainakin pietarilaiset ovat jo selvästi reagoineet asiaan.

- Etenkin Valion tuotteisiin on kohdistunut suurta kysyntää, kertoo SOK:n liiketoimintajohtaja Jorma Vehviläinen.

SOK:lla on Pietarissa yhteensä 17 Prismaa, joissa myytävistä elintarvikkeista noin kolmasosa on suomalaisia, mukaan lukien S-ryhmän omat tuotteet.

Myös Stockmannilta arvioidaan, että jotkut tuotteet loppuvat parissa päivässä. Kaupat etsivät nyt kuumeisesti uusia tuotteita korvaamaan pakotteilla kielletyt.

Etenkin maitotuotteiden korvaaminen nopeasti on kuitenkin vaikeaa. Vehviläisen mukaan hedelmissä ja vihanneksissa sisään ostettavien tuotteiden valikoima on jo ollut selvästi aiempaa suppeampi.

Venäläisten Suomeen suuntautuva ostosmatkailu ei ratkaise Valion ongelmia, yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Pentti Santala sanoo. Santalan mukaan Pietari ja muut suurkaupungit ovat liian kaukana, jotta sieltä moni lähtisi Suomeen ruokaostoksille.

- Ostosmatkailu ei ole mikään ratkaisu tilanteeseen, puhutaan minimalistisesta määrästä, Santala sanoo.

Santala myös arvioi, että venäläisten lupa viedä ruokaa Suomesta rajan yli loppuu jossain vaiheessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira päätti eilen, että osaa Suomessa tuotetuista Venäjälle tarkoitetuista elintarvikkeista saa myydä Suomessa venäjänkielisissä pakkauksissa. Santalan mukaan näiden elintarvikkeiden kysyntää on liian aikaista arvioida.

Santala ja muut Valion edustajat keskustelivat tilanteesta Seinäjoen tehtaalla maa- ja metsätalousministeri Petteri Orvon sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan kanssa.

- Saimme viestimme sanottua, mutta reagointi jää nähtäväksi. Mitään nopeasti tehtäviä temppuja ei ole tehtävissä, Santala kertoo.

Valio ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat myös Seinäjoen tehdasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.