Suomen Ekonomit: Kilpailukiellot rajoittavat liikaa – kilpailukyky kärsii

Järjestön mielestä työvoiman pitäisi saada liikkua vapaasti.

Suomen Ekonomit ei kannata työmarkkinoiden kilpailukieltosopimuksia. Järjestön mukaan yhä pidemmistä kilpailukielloista on tullut Suomessa yleistynyt käytäntö, eikä suuntaus ole hyvä. Järjestössä uskotaan, että kilpailukiellot syövät Suomen kilpailukykyä.

– Vapaa työvoiman liikkuvuus edistää työmarkkinoiden toimivuutta ja yritysten kilpailukykyä. Siksi liikkuvuutta estäviä rajoitteita tulee pikemminkin karsia kuin lisätä, Suomen Ekonomien lakimies Joel Uusi-Oukari kommentoi tiedotteessa.

Järjestön näkemyksen mukaan kilpailukiellot rajoittavat työvoiman liikkumista, jonka vuoksi paras osaaminen ei pääse työmarkkinoiden ja kansantalouden käyttöön.

Vapaan liikkuvuuden periaatteita tulisi Suomen Ekonomien kannanoton mukaan noudattaa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Myös poliittisten toimijoiden siirtyminen tehtävästä toiseen pitäisi olla vapaampaa.

– Kilpailukieltosopimusten osalta voitaisiin toimia esimerkiksi niin, että kilpailukiellon soveltamisala rajattaisiin koskemaan vain ylintä johtoa tai erityisasiantuntijatehtäviä. Tai työsopimukseen voitaisiin täsmentää kilpailukiellon peruste ja kilpailijan käsite. Työnantajan on esimerkiksi nimettävä työsopimuksessa ne yritykset, joita kilpailukielto koskee.

Eduskunnan hallintovaliokunta saattaa ottaa käsittelyynsä virkamiesten karensseja koskevan lain. Keskustelu aiheesta roihahti, kun uutisoitiin, että kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen siirtyy Mehiläisen palvelukseen. Turusen päätöstä kritisoitiin moraalittomaksi, koska hän on saanut seurata aitiopaikalta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista.

Suomen Ekonomien mielestä lisäsäännöksiä ei tarvita, vaan yksilölliset liike- ja ammattisalaisuuksia koskevat sopimukset riittävät.

Lähde:

Suomen Ekonomit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kokoomuksen erityisavustaja siirtyy johtajaksi Mehiläiseen

Feldt-Ranta: Turusen siirto on moraaliton, kokoomus kauppaa poliittista vaikutusvaltaa