Suomen Malmijalostus selvittää akkumateriaalitehtaan sijoitusta neljässä kaupungissa

Valtion kaivosalan sijoituksia hoitava Suomen Malmijalostus valmistelee ympäristövaikutusten arviointimenettelyä kahdesta uudesta tehtaasta, joissa tuotettaisiin litiumioniakkujen valmistuksessa tarvittavia materiaaleja. Tehtaiden mahdollisiksi sijaintipaikkakunniksi on valittu Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina.

Jos tehtaat päätetään rakentaa, kummankin investoinnin arvo olisi noin 200–300 miljoonaa eli yhteensä noin 500 miljoonan euron luokkaa, yhtiön akkutoimialasta vastaava johtaja Vesa Koivisto kertoi STT:lle.

–  Se on toki aina riippuvainen kapasiteeteista eli siitä, minkä kokoisia ne lopulta tulisivat olemaan, hän sanoi.

Tuotannon kapasiteettivaihtoehtoja arvioidaan valmistelun aikana.

Koivisto arvioi, että tehtaat työllistäisivät yhteensä muutamia satoja ihmisiä.

Useita mahdollisia yrityskumppaneita

Yva-menettely alkaa tänä talvena, ja sen ohjelmavaihe on tarkoitus viedä läpi kevään aikana. Koiviston mukaan on vielä mahdoton sanoa, milloin mahdollinen investointipäätös tehdään.

Investointeja koskevia neuvotteluita on hänen mukaansa käyty loppuvuodesta 2018 alkaen useiden mahdollisten yrityskumppaneiden kanssa ja ne ovat edenneet hyvin.

Yva-menettely toteutetaan Malmijalostuksen Finnish Battery Chemicals -tytäryhtiön nimissä. Ohjelmavaihetta seuraa selostusvaihe, jossa kerrotaan arvioinnin tulokset ja tarkastellaan hankkeen toteutettavuutta.

Tehtaat tuottaisivat prekursori- ja katodiaktiivimateriaaleja. Valmistelussa lähdetään siitä, että prekursoritehdas tulisi Kokkolaan, Vaasaan, Kotkaan tai Haminaan ja katodiaktiivimateriaalitehdas Vaasaan tai Kotkaan.

Suomen Malmijalostuksen yhtenä tehtävänä on kehittää kotimaista litiumioniakkujen arvoketjua. Se omistaa 72,2 prosenttia kaivosyhtiö Terrafamesta, joka aikoo aloittaa akkukemikaalien tuotannon Sotkamossa ensi vuonna.

Akkujen ja niiden tuotannossa tarvittavien materiaalien ja komponenttien kysyntä kasvaa sähköajoneuvojen yleistymisen ja uudenlaisten energian varastointitapojen myötä. Euroopan komissio on arvioinut, että eurooppalaisen akkuarvoketjun vuotuinen potentiaali voi seuraavien viiden vuoden kuluessa nousta yli 250 miljardiin euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.