Suomen Pankin johtokuntaan haetaan kahdenlaista erityisosaamista

Kahta Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikkaa haki 19 henkilöä. Olli Rehn ja Suvi-Anne Siimes ovat hakijoiden joukossa.

Eduskunnan pankkivaltuuskunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että Suomen Pankin johtokuntaan haetaan kahta eri profiilin omaavaa henkilöä.

Vanhasen mukaan yhtäaikaisella haulla pyritään löytämään erityisosaamista kumpaankin tehtävään. Niissä on määrä näkyä johtokunnan jäsenten tuleva työnjako.

– Olen täysin huojentunut siitä, että kumpaankin tehtävään tuli erittäin päteviä hakijoita. Olen varma siitä että saamme täysipainoisen johtokunnan myös tällä kertaa, Vanhanen sanoi STT:lle.

Kahta Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikkaa haki 19 henkilöä. Heidän joukossaan ovat muun muassa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja valtiovarainministeriön ylijohtaja Pentti Pikkarainen.

Suomen Pankin sisältä hakijoita on kaksi, toimistopäällikkö Kari Sipilä ja osastopäällikkö Tuomas Välimäki. Akateemisesta maailmasta hakijoina ovat professorit Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Puhakka Oulun yliopistosta.

Rehn kertoi Lännen Medialle, että kysymyksessä ei ole motivaation puute nykytehtävissä. Hän kertoi, että makrotalouspolitiikka eli raha- ja talouspolitiikka on hänen intohimonsa kohde ja leipälaji, minkä vuoksi hän on kiinnostunut Suomen Pankin johtokunnan paikasta.

– Tällä iällä joutuu miettimään mitä isona aikoo tehdä, Rehn sanoi Lännen Median mukaan.

Vaihtuu kokonaan parissa vuodessa

Suomen Pankin nykyinen kolmijäseninen johtokunta vaihtuu kokonaan parin vuoden sisällä. Pääjohtaja Erkki Liikasen toinen virkakausi päättyy kesällä 2018, kun hän saavuttaa 68 vuoden eläkeiän. Seppo Honkapohja eläköityy puolestaan ensi vuoden lopussa, ja Pentti Hakkaraisen pesti päättyy tammikuun lopussa, kun kolmen viisivuotiskauden enimmäismäärä tulee täyteen.

Nyt kyse on Hakkaraisen ja Honkapohjan paikkojen täyttämisestä.

Hakkaraisen vastuulla Suomen Pankissa on rahapolitiikan toteutus, sijoitustoiminta, hallinto, laki ja kansainväliset asiat sekä makrovakauspolitiikka.

Honkapohja vastaa tieteellisestä tutkimuksesta, rahahuollosta, markkinaoperaatioista ja maksuliikkeestä, henkilöstöasioista sekä sijoitustoiminnan ja rahapolitiikan riskien valvonnasta.

Nyt valittavalla johtokunnan jäsenellä on hyvät mahdollisuudet nousta Liikasen seuraajaksi. Rehnillä on samankaltainen tausta Liikasen kanssa EU-komissaarina.

Päätöksiä ehkä jo syyskuussa

Vanhanen kertoo, että pankkivaltuuston työjaosto aloittaa nyt haastattelut. Hän uskoo, että kumpaankin virkaan haastatellaan noin puolen kymmentä ehdokasta.

– Meillä on aikaa, koska toinen näistä tehtävistä pitää ottaa vastaan viimeistään 1. helmikuuta. Tässä on aikaa runsaasti. Aikaisin mahdollinen päätös voi tulla syyskuun lopulla, mutta erikseen totesimme, että aikataulu voi takareunastaan joustaa.

Toisen paikan täyttämisessä sovitaan Vanhasen mukaan erikseen, milloin uusi johtokunnan jäsen aloittaa. Hän voi myös aloittaa jo 1. helmikuuta, jolloin johtokunnan jäsenmäärä kasvaa väliaikaisesti neljään Honkapohjan eläköitymiseen saakka. Sen jälkeen palataan kolmeen jäseneen.

Presidentti nimittää pääjohtajan seitsemän vuoden kaudeksi. Pankkivaltuusto valitsee muut johtokunnan jäsenet viideksi vuodeksi kerrallaan.

STT ei tavoittanut Rehniä eikä pääministeri Juha Sipilää (kesk.) alkuiltaan mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

He hakevat Suomen Pankin johtokuntaan – katso lista

Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo hakee Suomen Pankin johtokuntaan

Analyysi: Paula Lehtomäki olisi pätevä mutta tuskin sopiva valinta