Suomen Pankki: Rahoitusjärjestelmä on haavoittuvainen

Suomen Pankki arvioi, että taloudellisten näkymien heikentyminen altistaa Suomen rahoitusjärjestelmän riskeille. Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajan Pentti Hakkaraisen mukaan rahoitusjärjestelmä on haavoittuvainen kotitalouksien velkaantumisen ja asuntojen korkeiden hintojen vuoksi.

- Mahdollisten riskien kasvua tulee seurata huolellisesti. Hakkarainen tähdentää.

Jos tulee kielteisiä talousyllätyksiä, asuntojen hinnat saattavat kääntyä laskuun. Se heikentäisi kotitalouksien kulutusta. Sama vaikutus olisi korkojen nousulla.

Riski kohdistuu hauraasti kehittyvään reaalitalouteen. Pankkien vakaus ei olisi välittömästi uhattuna. Suomessa pankkien riskienkantokyky on säilynyt hyvänä.

Hakkarainen huomauttaa, että riskien torjuntaan tarkoitettujen välineiden pitää olla riittäviä.

- Valmiudet ja oikeudet niiden käyttämiseen on syytä luoda ajoissa, Hakkarainen painottaa.

Hänen mukaansa EU:n pankkiunionin avulla rahoitusjärjestelmän valvonta ja kyky ratkaista kriisejä saadaan valtioiden rajat ylittävälle tasolle. Näin valvonta ja kriisinratkaisukyky noudattavat rahoituslaitosten todellisia toiminta-alueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.