Suomen Pankki: Venäjän talous ei kasva tänä vuonna

Suomen Pankki ennustaa, ettei Venäjän talous kasva tänä vuonna.

Ensi ja sitä seuraavana vuonna talouden odotetaan elpyvän vähitellen, kunhan EU:n ja Venäjän pakotteet eivät pitkity ja laajene. Suomen Pankki huomauttaa, että talouden kasvuedellytykset heikentyvät, jos valtio kasvattaa muita enemmän puolustusmenoja ja pyrkii aiempaa enemmän omavaraiseen tuotantoon.

Suomen Pankin arvio on valtiovarainministeriötä positiivisempi. VM arvioi Venäjän bruttokansantuotteen pienenevän tänä vuonna 1 prosentilla.

Myös Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin arvioi, Venäjän talouskasvu putoaa nollaan tai miinuksen puolelle jo tänä vuonna.

Venäjän hallitus on arvioinut talouden kasvavan tänä vuonna puolella prosentilla.

Talouskasvu putoaa Kudrinin mukaan miinukselle viimeistään ensi vuonna, kun taas hallitus on povannut ensi vuodelle yhden prosentin talouskasvua.

Valtiontaloutta rassaavat muun muassa nousevat sosiaalikulut, minkä takia hallitus ei Kudrinin mukaan pysty riittävästi tukemaan länsimaiden talouspakotteiden koettelemaa talouselämää.

- Hallituksen tuki on rajoitettua, koska erityiskulut kasvavat, Kudrin sanoi bisneskonferenssissa Moskovassa.

Monet pakotteiden koettelemat suuryhtiöt ovat pyytäneet hallitukselta mittavia tukisummia, valtion öljy-yhtiö Rosneft esimerkiksi noin 30 miljardia euroa.

Ex-valtiovarainministeri varoittaa, että niin kauan kuin taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat, investointi-ilmapiiri Venäjällä jatkuu nihkeänä.

Liberaaleja uudistuksia ja säästäväistä finanssipolitiikkaa kannattava Kudrin on tullut tunnetuksi hallituksen talouspolitiikan kriitikkona. Hän toimi Venäjän valtiovarainministerinä 2000-2011.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.