Suomen Pankki nosti talouden kasvuennustetta, Nordea teki saman vielä rajummin

Suomen Pankin ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia. Nordea veti vielä ylöspäin, kolmeen prosenttiin.

Suomen Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia. Ennustetta on nostettu selvästi ylöspäin. Puoli vuotta sitten Suomen Pankki arvioi, että talous kasvaisi tänä vuonna 1,3 prosenttia.

– Suomessa talouskasvu on vahvistunut usean heikon vuoden jälkeen, ja kasvun ennustetaan jatkuvan. Samalla talouskehitys on muuttunut aiempaa laaja-alaisemmaksi. Vienti on alkanut lisääntyä, ja kotimaisen kysynnän kasvu jatkuu, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen tiedotteen mukaan.

Suomen Pankin mukaan yksityisen kulutuksen kasvua tukevat parantuva työllisyystilanne ja kuluttajien ostovoiman nousu. Toisaalta samaan aikaan kotitaloudet ottavat yhä enemmän velkaa. Harva säästää, koska korot ovat matalia ja kuluttajien luotto talouteen kova.

Työllisyyden odotetaan edelleen paranevan, koska suhdanne on nousujohteinen. Suomen Pankin mukaan työmarkkinoiden kehitystä rajoittaa kuitenkin se, että avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa.

Viennissä Suomea auttaa yleinen vientimarkkinoiden vahvistuminen, Venäjän talouden elpyminen sekä täkäläisten vientihintojen kilpailijamaita hitaampi nousu.

Finanssikonserni Nordea nosti eilen ennustettaan Suomen Pankkiakin reippaammin. Nordea arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia, kun vielä maaliskuussa Nordea povasi runsaan prosentin kasvua tälle vuodelle.

Kasvu hidastuu jo ensi vuonna

Suomen Pankin ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu ensi vuonna ja seuraavana vuonna niin, että vuonna 2019 kasvu on enää 1,4 prosenttia. Suomen Pankin mukaan on lisäksi mahdollista, että vuosina 2018–2019 talous kehittyy ennustettua heikommin.

Viimeaikaisesta kiihtymisestä huolimatta pitkän tähtäimen talouskasvun odotetaan jäävän tuntuvasti hitaammaksi kuin menneinä vuosikymmeninä. Tämä johtuu Liikasen mukaan aiempaa heikommasta väestökehityksestä ja työn tuottavuuden kasvun hidastumisesta.

Vuonna 2019 Suomen bruttokansantuotteen pitäisi kuitenkin vihdoin palata finanssikriisiä edeltävälle vuoden 2008 tasolle.

– Vaikka Suomen talouden näkymät ovat aiempaa valoisammat, ei talouden tila vielä ole vahva. Verrattuna vuoteen 2008 vientitulot ovat edelleen pienemmät, teollisuuden pohja on kaventunut ja teollisten työpaikkojen määrä supistunut poikkeuksellisen jyrkästi. Työttömiä ja pitkäaikaistyöttömiä on paljon, Liikanen muistuttaa Suomen Pankin tuoreessa julkaisussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.