Suomen Pankki vaatii velkakattoa sekä rajoituksia asunto- ja taloyhtiölainoihin

Suomen Pankki vaatii kotitalouksille velkakattoa, johon laskettaisiin asunto- ja taloyhtiölainat sekä kulutusluotot. Pankin mukaan lainakatto vahvistaisi kotitalouksien lainanhoitokykyä ja kykyä kuluttaa, mikä parantaisi Suomen talouden edellytyksiä toipua kriiseistä.

–  Viranomaisten nykyisillä keinoilla ei pystytä riittävästi torjumaan muuttuvan lainanannon ja velkaantuneisuuden riskejä kansantaloudelle, perustelee Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

–  Kotitalouksien suuren velkaantuneisuuden aiheuttamiin riskeihin on voitava puuttua välineillä, jotka hillitsevät kotitalouksien kokonaisvelkaantumista suhteessa takaisinmaksukykyyn, Nykänen kirjoittaa Euro ja Talous -julkaisussa.

Velkakattoa täydentäisivät asunto- ja taloyhtiölainojen pituuden rajoitukset. Kotitalouksien velkaantumista hillitsisi myös asuntokauppojen rahoittamiseen käytettävien taloyhtiölainojen määrän rajoittaminen.

Uusilla keinoilla vältettäisiin tilanteita, joissa asuntojen hinnat nousevat ja lainamäärät kasvavat huomattavasti nopeammin kuin kotitalouksien tulot.

Taloyhtiölainat lisääntyneet nopeasti

Suomalaisten kotitalouksien veloista suurin osa on asuntolainoja. Taloyhtiölainat ovat kuitenkin lisääntyneet nopeasti.

Taloyhtiölainojen avulla kotitalous pääsee kiinni omistusasuntoihin näennäisesti edullisemmin kuin rahoittamalla hankinnan kokonaan asuntolainalla ja omilla säästöillä. Taloyhtiölainat peritään kuitenkin takaisin yhtiövastikkeissa, mikä voi nostaa asumiskustannukset korkeiksi.

Suomen Pankin mielestä maan rahoitusjärjestelmä on rakenteeltaan haavoittuva kotitalouksien mittavan velkaantuneisuuden ja pankkijärjestelmän suuren koon vuoksi.

–  Velkaantuneet kotitaloudet usein reagoivat taloustilanteen heikentymiseen ja epävarmuuden lisääntymiseen vähentämällä kulutustaan ja investointejaan, Nykänen arvioi.

Irlanti ja Espanja varoittavia esimerkkejä

Nykäsen mukaan kotitalouksien velkaantuneisuus heikentää välillisesti koko kansantalouden kykyä sopeutua taloudellisiin sokkeihin. Irlannin ja Espanjan kokemukset finanssikriisin aikana ovat tästä varoittavia esimerkkejä.

–  Varoittavat esimerkit on syytä ottaa vakavasti, Nykänen sanoo.

Hän arvioi, että nykyisessä markkinatilanteessa lainakatto ja muut välineet olisi mahdollista mitoittaa niin, etteivät ne juurikaan heikentäisi lainojen saatavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.