Suomen elintarvikeviennin painopiste on yhä raaka-aineissa – yritystä muutokseen on ilmassa

EU-jäsenyyteen asti Suomen ruokamarkkinat olivat melko suljetut, ja elintarvikeyhtiöiden kilpailukyky oli 1990-luvulla heikko.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi pitää positiivisena, että Kesko yrittää laajentua Kiinan markkinoille. Hänen mukaansa Suomen elintarviketeollisuuden ongelmana on ollut, että täältä on viety kovin vähän elintarvikkeita suoraan kuluttajille.

– Vientiin ei ole kauheasti panostettu. Se on ollut vähän sellainen ylipaineventtiili, lähinnä on viety ylitarjontatilanteessa pakosta suhteellisen alhaisen katteen tuotteita. Nyt on yritystä, että pystyttäisiin viemään parempikatteisia tuotteita, Niemi kertoi.

Niemen mukaan Suomessa ei juuri ole monien muiden Euroopan maiden kaltaisia perinteitä valmiiden kuluttajatuotteiden viennissä. EU-jäsenyyteen asti Suomen ruokamarkkinat olivat melko suljetut, ja elintarvikeyhtiöiden kilpailukyky oli 1990-luvulla heikko.

– EU-jäsenyyden ensimmäiset 20 vuotta olivat aika lailla sellaista puolustustaistelua, että keskityttiin lähinnä pitämään kotimarkkinat hallussa. Ja siinä on aika hyvin onnistuttukin, Niemi kertoi.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää tärkeänä, että suomalaisen elintarvikeviennin painopiste muuttuu. Jo nyt Suomesta viedään Kiinaan esimerkiksi kauratuotteita, sianlihaa ja munatuotteita.

– Raaka-aineiden viennin lisäksi meidän täytyy siirtää painopistettä korkean lisäarvon tuotteiden vientiin, Leppä sanoi perjantaina Keskon tiedotustilaisuudessa.

Leppä kuvaili yhteistyötä kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban kanssa historialliseksi hetkeksi. Hänen mukaansa suomalaisten tuotteiden turvallisuus ja korkea laatu ratkaisivat niiden pääsyn Aasian ostovoimaisille ja laatutietoisille markkinoille.

– Kansainvälisillä markkinoilla emme voi kilpailla hinnalla, vaan laadulla. Laatutietoisuus on Aasian markkinoilla erittäin korkealla tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

K-ryhmä vie suomalaisruoan klikkauksen päähän kiinalaiskuluttajasta

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.