Suomen kiskoille halutaan kilpailua

Kilpailu Suomen rautateille tekee yhä tuloaan. Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamista kaukoliikenteessä ja kaupunkiseutujen lähiliikenteessä. Työryhmältä odotetaan selvitystä vuoden loppuun mennessä.

EU-lainsäädännössä kotimaan henkilöliikennettä ei toistaiseksi ole avattu kilpailulle. Monissa maissa niin on kuitenkin tehty, koska kilpailun on katsottu laskevan hintoja ja parantavan palvelua.

Tavaraliikenne avautui kilpailulle jo toissa vuonna, mutta VR:lle ei ole ilmaantunut haastajia. Asiantuntijoiden mukaan markkinoille tuloa ovat rajoittaneet muun muassa kaluston kalleus, vaativa lupaprosessi ja viimeisimpänä taantuma.

- VR on iso ja pitkään asioita hoitanut toimija, mutta muuallakin maailmassa kilpailua on vähitellen tullut joillekin reiteille ja tiettyihin osuuksiin tavaravirroista, sanoo kilpailuasiainneuvos Riitta Ryhänen Kilpailuvirastosta.

Teollisuuden Raideliikenne TR Group sekä rautateiden asiantuntijapalveluita tuottava Proxion vahvistavat, että yritykset aikovat yhä pyrkiä rahtiliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.