Suomen luottoluokitus jälleen vaakalaudalla

Luottoluokittajat arvioivat Suomen valtion kykyä selvitä veloistaan.

Suomi voi tänään menettää viimeisen kolmen A:n luottoluokituksensa. Nyt on luottoluokittaja Moody'sin ennakkoon ilmoitettu luokituspäivä, jolloin se mahdollisesti voi tehdä päätöksiä Suomen luottoluokituksesta. Arviota odotetaan puolenyön aikaan.

Kolmesta isosta luottoluokittajasta vain Moody´silla on edelleen Suomelle paras AAA-luokitus. Standard & Poor's pudotti ensimmäisenä luokittajana Suomen luokitusta syksyllä 2014. Fitch laski maaliskuussa Suomen luottoluokitusta parhaasta kolmen A:n luokituksesta tasolle AA+ vakain näkymin.

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan todennäköisyydet luottoluokituksen tippumiselle ja ennallaan pysymiselle ovat suhteellisen tasoissa.

- Talouskehitys on ollut jonkin verran myönteisempää kuin Moody's on kenties odottanut. Toisaalta talouspoliittiset päätökset ovat osin auki, Heiskanen arvioi.

Luottoluokittajat arvioivat Suomen valtion kykyä selvitä veloistaan. Valtionlainojen korot ovat poikkeuksellisen alhaalla, eikä luottoluokituspäätöksellä Heiskasen mukaan ole juuri merkitystä Suomen maksamiin korkoihin.

- Muuten viimeisellä kolmen A:n luokituksen poistumisella olisi hieman suurempi merkitys, kun Suomi olisi sen jälkeen kaikilta osin eri luokassa kuin muut Pohjoismaat ovat, Heiskanen sanoo.

Toukokuun puolivälissä OP nosti hieman arviotaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta. Uusi ennuste on 1,1 prosenttia, kun aiempi oli 0,8 prosenttia.

- Aurinkoisemmat merkit tulevat kotimarkkinoilta, investoinneista ja erityisesti rakentamisesta, Heiskanen sanoo.

- Vienti kangertelee. Erityisesti ilman kilpailukykysopimusta luottoluokittajankin puolelta tilanne näyttää ongelmallisemmalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.