Suomen on nostettava hiilinielutavoitettaan – Luke korjasi lukujaan

Suomi joutuu nostamaan metsien hiilinielutavoitettaan, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Luke tarkensi aiempia lukemiaan noin kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia alaspäin vertailukaudella 2000–2009.

Hiilidioksidiekvivalentti on luku, jossa kaikenlaiset päästöt on muunnettu vastaamaan hiilidioksidipäästöjä.

Tarkennettu vertailutaso on 38 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia puutuotteet mukaan lukien.

–  Nyt tehty korjaus lisäsi hiilinielutavoitetta, mutta laskenta ei ole vielä lopullinen Suomen osalta, kertoo apulaisprofessori Aleksi Lehtonen tiedotteessa.

Vertailutason tarkennettu laskenta tehtiin, kun huomattiin, että laskennassa käytetty uudistuskypsien metsien määrä ei ollut yhteismitallinen valtakunnan metsien inventointiaineiston kanssa.

–  On hyvä, että laskennan tulokset ovat olleet muun tiedeyhteisön arvioitavissa. Näin havaittu metsien luokittelusta johtuva ero oli mahdollista korjata ajoissa, Lehtonen sanoo.

EU-komissio tarkastaa luvut

Hiilinielulaskelmat liittyvät EU:n Lulucf-asetukseen, jonka tarkoitus on huomioida metsät ja maankäyttö EU:n ilmastotavoitteissa.

EU-komissio tarkastaa tämän vuoden aikana, että jäsenmaat ovat sisällyttäneet vertailutasoon kaikki Lulucf-asetuksessa edellytetyt asiat. Jäsenmaat saavat mahdolliset tarkennuspyynnöt komissiolta kesä-heinäkuussa.

–  Lopullinen metsien hiilinielun vertailutaso määritetään vasta sen jälkeen, kun Suomi on saanut komissiolta tarkastuspalautteen. Luvut voivat siis vieläkin muuttua, Lehtonen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.