Suomen talouden kasvu saa vauhtia maailmantalouden vetoavusta

Suomen Pankki nosti maailmantalouden ennusteitaan lähivuosille.

Maailmantalouden pirteät kasvunäkymät lupailevat lähivuosina hyvää vetoapua Suomen talouden kohenemiselle. Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja kasvuvauhti pysyy yli kolmessa prosentissa myös kahtena seuraavana vuonna.

– Suomen talouden kasvun taustalla on monta tekijää, ja yksi on nimenomaan se, että meidän ympäristömme vetää paremmin. Euroalue lähti kasvuun jo aikaisemmin, Venäjällä putoaminen on päättynyt ja sekin kasvaa jonkin verran, ja muukin maailma on kasvutrendillä. Kyllä koko maailmantalous tällä hetkellä tukee meidän taloutemme kasvua, summasi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Hänen mukaansa tärkeä osa on silti esimerkiksi kilpailukyvyn kohentamiseksi tehdyillä toimilla.

– Suomen näkymä on tällä hetkellä valoisampi. Tärkeintä on, että ote pitää, Liikanen summasi.

Kiinan kasvun uskotaan yhä hidastuvan, mutta Suomen Pankin mukaan vauhti hiipuu vähän odotettua myöhemmin. Kiinan talous kasvaa ensi vuonna 6 prosenttia ja seuraavana vuonna 5 prosenttia.

 Yhdysvaltojen talouskasvun Suomen Pankki uskoo jatkuvan, vaikka talouselvytystä ei enää juuri odoteta ja talouspolitiikan suuntaan liittyy runsaasti kysymysmerkkejä.

Euroalueen piristyminen paikkaa brexitin harmeja

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) luonnehti maailmantalouden näkymiä erityisen hyviksi Suomen kannalta.

– Me olemme vientivetoinen maa, ja meidän oma talouskasvumme on niin kiinni siitä, että markkinat maailmalla vetävät. Jos talouskasvu jatkuu ja vielä vahvistuu, kyllä se meille on erinomaisen hyvä uutinen, Orpo sanoi eduskunnassa.

Erityisen suuri merkitys Suomelle on euroalueen kasvulla, jonka Suomen Pankki arvioi yltävän tänä vuonna 2,2 ja ensi vuonna 1,8 prosenttiin.

– Meidän viennistämme yli 40 prosenttia menee euroalueelle. Kun euroalue kasvaa, se on plussaa meille, Orpo sanoi.

Suomen Pankin mukaan euroalueen vahvistunut talouskehitys paikkaa omalta osaltaan Britannian EU-eron vaikutuksia Euroopan taloudelle.

Orpo sanoi toivovansa, että brexit etenee hyvässä järjestyksessä ja sovussa.

– Vielä brexitin haittavaikutukset ovat jääneet aika vähäisiksi, ja toistaiseksi meidän kauppamme Britannian kanssa toimii entiseen malliin, Orpo luonnehti.

Trumpin aikeet kysymysmerkki, Pohjois-Korea riski taloudellekin

Inflaatio on Suomen Pankin arvion mukaan globaalisti vaimeaa. Se huomauttaa, että euroalueella inflaatiossa on vasta pieniä kiihtymisen merkkejä Euroopan keskuspankin rahapolitiikan tukemana.

Euroalueen huolena on se, että finanssi- ja velkakriisistä periytyneitä ongelmia ei ole ratkaistu. Suomen Pankki huomauttaa, että finanssikriisissä ryvettyneiden Kreikan, Irlannin ja Portugalin yritys- ja kotitalouslainakannat supistuvat edelleen. Myös rakenneuudistusten vauhti on hidastunut.

Maailmantalouden riskipuolelta Suomen Pankki nostaa esiin muun muassa Yhdysvaltojen politiikan, johon liittyy paljon kysymysmerkkejä Donald Trumpin hallinnon aikeista.

– On mahdollista, että Yhdysvaltojen talouspoliitikan suunta kääntyy ja vaimentaa maailmantalouden kasvua tai lisää rahoitusvakauteen kohdistuvia uhkia. Esimerkkejä ovat protektionistinen kauppapolitiikka ja rahoitussektorin sääntelyn purkaminen, toimistopäällikkö Hanna Freystätter sanoi.

Myös geopoliittiset riskit ja etenkin Korean niemimaan jännitteet on hänen mukaansa syytä nostaa mukaan kasvuriskiarvioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Liikanen kiittää Macronin puhetta "vakaumuksellisen eurooppalaiseksi"