Suomen talouden kiri kiihtyy – bruttokansantuote nousi 3,6 prosenttia

Ekonomistiarvio: Pitkän aikavälin kestävä kasvu on noin 1,5 prosenttia.

Suomen talous pistää koko ajan uutta kirivaihdetta pykälään. Heinä-syyskuussa bruttokansantuotteen kasvu nousi Tilastokeskuksen mukaan 3,6 prosenttiin vuoden takaisesta. Huhti-kesäkuussa bruttokansantuote kohosi 3,0 prosenttia.

Myös työllisyys on kohenemassa. Tilastokeskuksen mukaan työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen 0,5 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.

Uhkana on jo, että kasvulle tulevat seinät ja katto vastaan. Kapasiteetin käyttöasteet nousevat tappiinsa, ja osaavaa työvoimaa – paino on sanalla osaavaa – on vaikea löytää. Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan yrityksissä on näkyvissä joitakin merkkejä tästä.

– Ennen kaikkea työvoimakapasiteetti tulee pullonkaulaksi, hän arvioi.

Kangasharju kertoo, että investoinnit ovat hurjassa kasvussa. Kone- ja laiteinvestointeja tehdään jo enemmän kuin ennen finanssikriisiä. Vientimarkkinat kasvavat tällä hetkellä suhdanneluonteisesti yhtä nopeasti kuin 2000-luvun alkupuolella.

Tämän hetken kasvuvauhti on ekonomistiarvioiden mukaan selvästi nopeampaa kuin mitä ovat pitkän aikavälin potentiaaliset kasvumahdollisuudet. Potentiaalinen kasvu muodostuu työllisyyden lisäyksen ja tuottavuuden kasvun summasta.

– Siitä on monenlaista näkemystä, mutta ehkä se on noin puolitoista prosenttia, mihin Suomi pystyy pidemmällä aikavälillä, Kangasharju sanoo.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemat luvut ovat ennakollisia. Tarkennetut tiedot bruttokansantuotteesta saadaan joulukuun alussa. 

Nopeammin kuin euroalueen talous

Suomen talous on selvästi kovemmassa vauhdissa kuin euroalueen. Euroalueen bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa selvästi hitaammin kuin Suomen. Euroalueella kasvu oli 2,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoi EU:n tilastovirasto Eurostat äskettäin.

Myös euroalueen talous on piristynyt koko vuoden ajan, sillä kasvu oli toisella vuosineljänneksellä 2,3 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 2,1 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saksan talous vahvassa vedossa

Uusimmat

Talous

Koronavirus romahdutti saudien öljy-yhtiön tuloista yli 70 prosenttia – silti miljardien voitot vuoden toiselle neljänneksellä

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.