Suomen talous kasvaa hyvässä euroalueen vauhdissa

Julkinen velka painumassa vihdoin alle kielletyn rajan

Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna tasaisen varmasti, samassa vauhdissa euroalueen kanssa, arvioi Euroopan komissio.

Tänään julkaistussa kevään talousennusteessa komissio ennakoi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Luvut ovat lähellä koko euroalueen kasvulukuja.

EU-maiden taloudella menee aiempia vuosia paremmin. Talous kasvoi viime vuonna nopeinta tahtia kymmeneen vuoteen ja talouden elpyminen tarttui kaikkiin jäsenmaihin.

Isoin riski taloudelle on komission mukaan lisääntyvä protektionismi eli halu suojata omaa taloutta. Yhdysvaltain ilmoitus ylimääräisistä tuontitulleista aiheuttaa epävarmuutta.

– Siitä (protektionismista) ei saa tulla uutta normaalia, sillä se vahingoittaisi juuri niitä kansalaisia, joita meidän pitää suojella eniten, talouskomissaari Pierre Moscovici varoittaa.

Alkuvuonna talouskasvu näyttäisi komission mukaan hidastuneen maltillisesti, mutta edessä on silti vakaata kasvua. Maailmantalouden imu, matalat rahoituskustannukset ja työmarkkinoiden tervehtyminen tukevat komission mukaan taloutta muiden muassa.

Euroalueen talouskasvun odotetaan olevan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia.

Yksityinen kulutus vauhdittaa Suomea

Suomen taloutta tukevat komission mukaan yksityinen kulutus, yleinen luottamus, investoinnit, kasvava työllisyys ja matalat korot. Vienti kasvoi viime vuonna vajaa kahdeksan prosenttia.

EU:n velkasääntö on tuottanut Suomelle vaikeuksia, mutta ensi vuonna näyttää jo paremmalta. Julkisen velan osuus on painumassa ensi vuonna nipin napin alle 60 prosentin haamurajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.