Suomen talous kasvaa hyvässä euroalueen vauhdissa

Julkinen velka painumassa vihdoin alle kielletyn rajan

Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna tasaisen varmasti, samassa vauhdissa euroalueen kanssa, arvioi Euroopan komissio.

Tänään julkaistussa kevään talousennusteessa komissio ennakoi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Luvut ovat lähellä koko euroalueen kasvulukuja.

EU-maiden taloudella menee aiempia vuosia paremmin. Talous kasvoi viime vuonna nopeinta tahtia kymmeneen vuoteen ja talouden elpyminen tarttui kaikkiin jäsenmaihin.

Isoin riski taloudelle on komission mukaan lisääntyvä protektionismi eli halu suojata omaa taloutta. Yhdysvaltain ilmoitus ylimääräisistä tuontitulleista aiheuttaa epävarmuutta.

– Siitä (protektionismista) ei saa tulla uutta normaalia, sillä se vahingoittaisi juuri niitä kansalaisia, joita meidän pitää suojella eniten, talouskomissaari Pierre Moscovici varoittaa.

Alkuvuonna talouskasvu näyttäisi komission mukaan hidastuneen maltillisesti, mutta edessä on silti vakaata kasvua. Maailmantalouden imu, matalat rahoituskustannukset ja työmarkkinoiden tervehtyminen tukevat komission mukaan taloutta muiden muassa.

Euroalueen talouskasvun odotetaan olevan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia.

Yksityinen kulutus vauhdittaa Suomea

Suomen taloutta tukevat komission mukaan yksityinen kulutus, yleinen luottamus, investoinnit, kasvava työllisyys ja matalat korot. Vienti kasvoi viime vuonna vajaa kahdeksan prosenttia.

EU:n velkasääntö on tuottanut Suomelle vaikeuksia, mutta ensi vuonna näyttää jo paremmalta. Julkisen velan osuus on painumassa ensi vuonna nipin napin alle 60 prosentin haamurajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.