Suomen talous toipuu – OECD kehottaa uudistamaan verotusta ja sosiaaliturvaa

Kiviniemi: Osa-aikatyötä pitäisi hyödyntää enemmän.

Suomen talous kasvaa, mutta kasvun jatkuminen vaatii uudistuksia, sanoo talousjärjestö OECD tänään julkaistussa maaraportissaan. Se suosittaa uudistamaan verotusta ja sosiaaliturvajärjestelmää.

Sosiaaliturvan uudistaminen palvelisi kahta tavoitetta. Se tukisi työllisyyttä ja turvaisi heikoimmassa asemassa olevien mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Talouden kasvua tukevat OECD:n mukaan yritysten ja kuluttajien korkea luottamus sekä viennin ja kilpailukyvyn elpyminen.

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi toivoo Suomelta lisää toimia kasvun lisäämiseksi. Hän huomauttaa, että työllisyysaste on Suomessa selvästi muita Pohjoismaita alhaisempi

– Osa-aikatyötä pitäisi hyödyntää enemmän kuin Suomessa tehdään, Kiviniemi painottaa.

Työllisyysongelmat kohdistuvat hänen mukaansa Suomessa erityisesti ikääntyneisiin miehiin ja nuoriin naisiin. Pohjoismaisessa vertailussa työllisyys on kuitenkin Suomessa matala sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Verotuksen pitäisi tukea enemmän kasvua

Kiviniemi arvioi, että jos Suomen työllisyysaste nousisi Ruotsin tasolle, Suomen bruttokansantuote olisi viisi prosenttia nykyistä korkeampi.

– Verotus voisi tukea enemmän kasvua, hän patistaa.

Hänen mukaansa tärkeätä on, ettei kokonaisveroaste nouse. Työn verottamisen keventämisen vastapainoksi pitäisi luopua alennetuista arvonlisäverokannoista. Myös kiinteistöveron nostaminen olisi aiheellista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.