Suomen tavaraviennin arvo kasvoi lokakuussa 17 prosenttia vuoden takaisesta

Viennin arvon kasvua tuli lokakuussa lähes kaikille päätavararyhmille. Erityisesti koneiden ja laitteiden vienti kasvoi nopeasti.

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi lokakuussa 17 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tulli.

Vienti oli arvoltaan 5,3 miljardia euroa. Tuonnin arvo kasvoi lokakuussa 14 prosenttia vuoden takaisesta ja oli hieman yli 5,4 miljardia euroa. 

Tammi-lokakuussa yhteenlaskettu vienti kasvoi 16 prosenttia ja yhteenlaskettu tuonti 14 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Kauppatase oli lokakuussa 133 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Venäjän tuonti kasvoi tammi-lokakuussa tuntuvasti

Vienti EU-maihin kasvoi lokakuussa 22 prosenttia ja EU:n ulkopuolelle kymmenen prosenttia. Vienti kasvoi tärkeimmistä vientimaista Saksaan, Ruotsiin, Kiinaan ja Britanniaan. Vienti Alankomaihin ja Yhdysvaltoihin heikkeni.

Tuonti EU-maista nousi 17 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia. Tuonti Yhdysvalloista pieneni, mutta tuonti muista suurista tuontimaista kasvoi.

Vienti Venäjälle kasvoi lokakuussa kahdeksan prosenttia ja tammi-lokakuussa 17 prosenttia viime vuodesta. Tuonti Venäjältä suureni 26 prosenttia lokakuussa ja tammi-lokakuussa 43 prosenttia vuoden takaisesta.

Metsäteollisuuden ja turkisnahkojen vienti kasvoi

Viennin arvon kasvua tuli lokakuussa lähes kaikille päätavararyhmille. Koneiden ja laitteiden vienti kasvoi nopeasti.

– Kuljetusvälineviennin voimakas kasvu johtui viime kuukausien tapaan pääasiassa henkilöautoviennin noususta, Tullista kerrotaan.

Lokakuulle kirjattiin myös alustoimituksia.

Paperin ja pahvin viennin kasvu oli vaatimatonta, mutta muiden metsäteollisuuden tuotteiden vienti kasvoi nopeasti. Kasvussa olivat myös metallit, malmit, turkisnahat ja elintarvikkeet. Kemianteollisuuden tuotteiden ja öljyjalosteiden viennin arvo pieneni viime vuoden lokakuusta vientimäärien laskun vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.