Suomessa keskituloisten perheiden verotus kireimpiä OECD-maiden joukossa

Keskituloisia perheitä verotettiin Suomessa kahdeksanneksi kireimmin OECD-maiden joukossa viime vuonna, ilmenee järjestön veroraportista. Verojen ja palkkojen sivukulujen osuus tuloista oli suurempi vain Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Ruotsissa ja Kreikassa.

OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden kaikki tuloverot sekä työntekijöiden- ja työantajien sosiaaliturvamaksut sisältävä niin sanottu verokiila oli 37,1 prosenttia. Kärkimaassa Belgiassa verot ja sivukulut veivät 45 prosenttia palkasta.

OECD vertaa kahden lapsen perheitä, joissa kumpikin vanhempi käy töissä. Verovertailussa otetaan tuloverojen ja maksujen lisäksi huomioon sosiaaliset tulonsiirrot, jotka ovat Suomessa keskituloisilla perheillä lapsilisiä.

Työnantajien osuus sivukuluista ei näy bruttotuloissa eikä veroprosentissa. Keskituloisten tyyppiperheiden veroprosentti oli viime vuonna Suomessa 25–30 prosenttia. Perheettömillä veroprosentti oli 22–38 prosenttia.

Tulonsiirrot eivät lievennä keskituloisten yksin asuvien verorasitusta. Suomessa ero perheiden ja perheettömien välillä on kuitenkin kapea verrattuna useimpiin OECD-maihin.

Monissa maissa perheitä tuetaan suoraan alemmalla veroprosentilla lapsilisien ohella tai sijasta. Esimerkiksi OECD:n kovimpiin verottajiin kuuluvassa Saksassa tyypillisen sinkun veroprosentti oli 40, mutta perheen 27.

Keskituloisten verot supistuivat hieman

Suomessa tuloverot laskivat viime vuonna 0,10 prosenttiyksikköä. Työntekijän sosiaaliturvamaksut kiristyivät 0,43 prosenttiyksikköä ja työnantajien sosiaaliturvamaksut supistuivat 0,62 prosenttiyksikköä. Kokonaisuutena keskituloisen perheen verorasitus putosi 0,26 prosenttiyksikköä toissa vuodesta.

Kevyimmin perheitä verottivat OECD-maista Israel, Sveitsi ja Chile. Chilessä verot ja veroluonteiset maksut veivät vain 6,7 prosenttia palkasta.

OECD:n keskiarvo oli 30,8 prosenttia. Kaikissa järjestön jäsenmaissa perheiden verorasitus putosi viime vuonna yhteenlaskettuna 0,21 prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu – heikoin vuosineljännes 27 vuoteen

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

Katso kuvasarja: Vaajakosken vesivoimalassa menossa laitoksen historian suurin remontti – voimala tehtiin 1940-luvun alussa kestämään, ja hyvin se on kestänytkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.