Suomi huitaisi talouskasvussa Ruotsin ohi – asiantuntija ei vielä uskalla arvella nousukauden pituutta

Kansantalouden tuotanto kasvoi 2,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna bruttokansantuote kasvoi 1,2 prosenttia.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo, että kasvua tulee nyt entistä laajemmalta rintamalta.

– Erona aiempaan on oikeastaan se, että paitsi investoinnit ja kulutus kasvoivat vahvasti, niin myös vienti veti nyt hyvin.

Viennin heräämiseen Heiskanen näkee monia syitä.

– Kysyntä on vahvistunut, maailmankauppa vetää hyvin. Investoinnit ovat alkaneet vahvistua ja Venäjän talous on noussut taantumastaan. Suomessa on tullut uutta kapasiteettia eri aloille, metsäteollisuudesta laivanrakennukseen ja autonvalmistukseen.

Heiskasen mukaan tämän ja ensi vuoden osalta talouskasvu näyttää sangen hyvältä. OP on ennustanut tälle vuodelle 2–3 prosentin kasvua. Heiskanen ei kuitenkaan ylläty, mikäli kasvu onkin vilkkaampaa tänä vuonna. Pitkän aikavälin kehitys ja nousukauden kesto ovat kuitenkin yhä epäselviä.

"Historiallinen hetki"

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kommentoi lukua Twitterissä.

– Sekin ihme nyt nähtiin että Suomen talouskasvu on Ruotsia nopeampaa: 2,7 prosenttia Suomi, 2,2 prosenttia Ruotsi, hän kirjoitti.

Myös Aktian pääekonomisti Heidi Schauman iloitsi kasvusta.

– Historiallinen hetki tänään. Suomi kiri Ruotsin ohi BKT-kasvussa, hän kirjoitti Twitterissä.

Vienti vahvassa kasvussa

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vienti kasvoi viisi prosenttia edellisestä neljänneksestä ja lähes yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta.

Tuonti väheni yhden prosentin edellisestä neljänneksestä, mutta kasvoi vajaat neljä prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.