Suomi voi joutua palauttamaan väylämaksuja

Suomi saattaa joutua palauttamaan sadan miljoonan euron edestä väylämaksuja. Helsingin Sanomien mukaan Suomi varautuu ensi vuonna palauttamaan varustamoille 37 miljoonan euron maksut, jotka on peritty väärin perustein ennen toissa vuotta.

Summa on lähes puolet viime vuoden väylämaksukertymästä. Laivat maksoivat tuolloin väylien käytöstä ja jäänmurtaja-avusta reilut 80 miljoonaa.

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Suomen maksujärjestelmä on ollut ulkomaanliikennettä syrjivä, sillä ulkomaanliikenteen laivat ovat maksaneet palveluista enemmän kuin pelkästään kotimaassa purjehtineet. EU:n asetusta rikkova menettely korjattiin vuoden 2006 laissa.

Palautusten lopullista summaa ei vielä tiedetä. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan vuosilta 2003 ja 2004 olisi uhkaamassa jopa 63 miljoonan euron lisälasku. Tullin mielestä palautuksia voi kuitenkin hakea vain vuodelta 2005.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo saaneensa tiedon hallinto-oikeuden päätöksestä elokuussa. Väylämaksujen palautuksiin onkin budjetissa varattu 37 miljoonan euron menoerä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.