Supercellin Paananen vakuuttaa yhtiön pysyvän Suomessa

Peliyhtiön kannattavuus notkahti mutta pysyi kovalla tasolla.

Peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen vakuuttaa yhtiön pysyvän Suomessa, vaikka yritysverotuksen näkökulmasta katsottuna muualta maailmasta löytyisi kilpailukykyisempiäkin sijoituspaikkoja.

Supercell kertoo maksaneensa Suomeen viime vuonna yhteisöveroja 125 miljoonan euron edestä. Summa teki siitä yhden Suomen suurimmista yhteisöveron maksajista.

Myös viime vuoden suurin yhteisöveron maksaja, holdingyhtiö Kahon 3, liittyy Supercelliin, sillä sen jättitulot tulivat Supercellin myynnistä kiinalaiselle Tencent-yhtiölle.

Paanasen mukaan Supercellin sitoutuminen Suomeen on "sataprosenttista". Suomessa pysyminen tehtiin Paanasen mukaan selväksi uusille omistajille myös vuonna 2016, kun yhtiön osake-enemmistö myytiin Tencentille.

Vaikka Tencent omistaakin Supercellin osakekannasta lähes 84 prosenttia, toimii yhtiö Paanasen mukaan täysin itsenäisesti ja päättää itse myös pääkonttorinsa sijainnista.

– Aivan keskeinen osa Supercellin kulttuuria on, että me olemme suomalainen firma, Paananen sanoo.

Laaturima korkealla

Supercell kertoi keskiviikkona viime vuoden tulosluvuistaan. Yhtiön kannattavuus pysyi huipputasolla, vaikka luvut notkahtivatkin toissa vuodesta. Kannattavuutta mittaava käyttökate oli 729 miljoonaa euroa 1,8 miljardin euron liikevaihdolla. Toissa vuonna käyttökate oli 917 miljoonaa euroa ja liikevaihto 2,1 miljardia euroa.

Laskevien lukujen taustalla on Paanasen mukaan pelaajamäärän kasvun hidastuminen etenkin länsimaissa. Asiaan vaikutti myös se, ettei uusia pelejä julkaistu.

– Olen kuitenkin ylpeä siitä, että emme tinkineet laatuvaatimuksistamme ja visiostamme yhtään, vaikka lyhyellä tähtäimellä uusien pelien julkaisusta olisikin ollut lukujen valossa hyötyä, Paananen sanoo.

Yhtiö julkaisi kuitenkin testimarkkinoille Kanadaan uuden Brawl Stars -nimisen joukkuetaistelupelin. Pelin testaus jatkuu tänä vuonna, eikä päätöstä julkaisusta ole tehty.

Paananen muistuttaa, että vain pieni murto-osa kaikista Supercellissä kehitetyistä peleistä koskaan nähdään yhtiön ulkopuolella. Koska Supercellin neljä aiemmin julkaisemaa peliä ovat menestyneet hyvin, yhtiössä halutaan pitää huolta, että myös seuraava peli voi yltää joukon jatkoksi.

– On tärkeä osa meidän arvojamme, että laaturima on niin korkealla kuin se on, Paananen summaa.

Katse kohti Kiinaa

Supercell aikoo seuraavaksi voimistaa markkinointia kasvavilla Aasian markkinoilla, erityisesti Kiinassa. Kiina muodostaa yhtiön mukaan jo kolmanneksen maailman mobiilipelimarkkinoista.

– Supercell on onnistunut tavoittamaan länsimaiden pelaajat jo erinomaisesti. Se on kuitenkin vain noin kolmannes koko maailman pelaajista. Supercellin tavoitteena on tehdä pelejä koko maailmalle, Paananen sanoo.

Supercell

Vain 241 työntekijää, mutta 1,8 miljardin euron liikevaihto

Vuonna 2010 perustettu Supercell on liikevaihdolla mitattuna selvästi suurin suomalaisista peliyhtiöistä. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 1,8 miljardia euroa. Esimerkiksi Angry Birds -pelistään tunnetun Rovion liikevaihto oli viime vuoden tammi-syyskuussa vain 223 miljoonaa euroa.

Supercellillä on 241 työntekijää 32 eri maasta. Helsingin pääkonttorin ohella yhtiöllä on toimipisteet San Franciscossa, Shanghaissa, Soulissa ja Tokiossa.

Supercell on tähän mennessä julkaissut neljä peliä: Clash of Clans (2012), Hay Day (2012), Boom Beach (2014) ja Clash Royale (2016).

Kiinalainen Tencent-yhtiö omistaa 83,6 prosenttia Supercellin osakekannasta. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen omistaa 5,5 prosenttia ja yhtiön luova johtaja Mikko Kodisoja 4,8 prosenttia osakkeista.

Supercell on muistanut omistajiaan tuhdeilla osingoilla, viimeksi yhteensä 523 miljoonan euron edestä.

Tencent-kaupan myötä Supercellin avainhahmot miehittivät Suomessa eniten vuonna 2016 tienanneiden listan neljä kärkipaikkaa. Eniten tienasi yhtiön perustajiin lukeutuva Niko Derome, jolla oli tuloja reilut 74 miljoonaa euroa. Paananen tienasi kolmanneksi eniten, lähes 48 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Maailman paras peruskoulu on Suomelle rekrytointivaltti"