Suuri pankkiryhmä ennusti Suomen talouskehityksen parhaiten – Euroopan komission ennuste meni eniten pieleen

OP Ryhmä ennusti parhaiten viime vuoden talouskehityksen kymmenen ennustajan joukosta. Se sai kisassa 367 pistettä 540:stä mahdollisesta ja voitti selvästi kilpailijansa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja sanomalehti Keskisuomalaisen vertailussa.

Kahdennenkymmenennen ensimmäisen kerran järjestetyssä kisassa toiseksi sijoittui Handelsbanken ja kolmanneksi Suomen Pankki. Edellisvuoden voittaja valtiovarainministeriö jätettiin nyt kahdeksanneksi.

Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2017 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, OP Ryhmä, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken. Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen muun muassa talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli yhdeksän kolmelta eri ennusteajankohdalta: vuoden 2016 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2017 keväältä.

Suomen talouskasvu on ollut positiivista kolme peräkkäistä vuotta. Talouskasvu kiihtyi edelleen vuonna 2017, mitä talousennustajat eivät osanneet arvioida. Ennustajien keskimääräinen ennuste vuoden 2017 talouskasvuksi oli 1,3 prosenttia, kun talous kasvoi 2,6 prosenttia,

– Ennustevirhe oli reippaasti keskimääräistä ennustevirhettä suurempi, vertailun tehnyt professori Kari Heimonen kertoo.

Suurimmat virheet bruttokansantuotteen ennustamisessa aiheutuivat viennin, investointien ja yksityisen kulutuksen aliarvioinnista. Myös työttömyyden lasku aliarvioitiin niukasti. Kiihtyvä inflaatiokehitys yliarviointiin 0,33 prosenttiyksikköä yli todellisen inflaation, joka oli 0,7 prosenttia.

Talouden taantuman jälkeen erityisesti yksityinen kulutus oli ylläpitänyt talouskasvua. Vuoden 2017 kiihtyvää talouskasvua siivittivät viennin ja investointien reipas lisääntyminen. Yksityisen kulutuksen kasvu tuki myös edelleen kasvua.

– Talousennustajat aliarvioivat kauttaaltaan kiihtyvän talouskasvun, Heimonen sanoo.

Viimeisetkin ennusteet aliarvioivat säännönmukaisesti viennin ja investointien myönteisen kasvun. Suomen kehitys yllätti myös kansainväliset ennustelaitokset (OECD ja Euroopan Komissio), joiden Suomen talouden ennusteet olivat vuoden 2017 osalta epätarkempia kuin vuosiin. Komissio ennusti Suomen talouskehityksen huonommin kuin vertailussa olleet kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia. OECD olisi sijoittunut neljänneksi.

– Jälleen kerran voidaankin todeta, että tarkin ennuste Suomen taloudelle tehdään Suomessa, Heimonen sanoo.

– Yleensä parhaiten BKT:n kehityksen ennakoinut talousennustaja onnistuu parhaiten koko kilpailussa, näin tapahtui jälleen tänäkin vuonna. OP Ryhmä oli tarkin myös vaihtotaseen ja yksityisen kulutuksen ennustamisessa.

Vuodesta 1997 lähtien järjestetyn ennustekilpailun ovat voittaneet neljästi Suomen Pankki ja Nordea. Pellervon taloustutkimuksella, Danske Bankilla ja OP Ryhmällä on nyt kolme voittoa. Kahdesti talousennustajapalkinnon ovat saaneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja valtiovarainministeriö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .