Suurin talousuhka ei ole Venäjä vaan deflaatio

Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio pitää deflaatiota Euroopan talouden suurimpana peikkona.

– Tiedämme Japanin kokemusten perusteella, miten vaikea sieltä on tulla ulos. Lisäksi Euroopassa on sama rakennemuutos menossa kuin Japanissa. Meillä on hyvin nopeasti ikääntyvä väestö, ja Suomi on tässä tilastossa ihan kärkeä, Ritakallio perustelee.

Eli Euroopan talouden suurin uhka ei ole Ritakallion mielestä esimerkiksi talouspakotteista johtuva Venäjän talouden heikkeneminen tai Euroopan talouden pitkä hitaan kasvun aika, vaan yleinen kuluttajahintojen lasku.

– Deflaatio on ajankohtaisin uhka. Venäjän kriisi ja talouspakotteet aiheuttavat entisestään deflaation uhkaa, kun talouskehitys hiipuu eikä yrityksillä ole mahdollisuutta hinnan korotuksiin heikon kysynnän vuoksi, sanoo puolestaan Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus.

Deflaation vastakohta inflaatio, eli yleinen hintojen nousu on hiipunut Euroopassa entisestään kesän aikana. Keskimääräinen inflaatiolukema on nyt alhaisimmillaan sitten vuoden 2009.

– Deflaatio iskisi myös Suomeen ennemmin tai myöhemmin, mikäli euroalue deflaatioon ajautuisi, Brotherus toteaa.

Brotherus pitääkin deflaatiota pidemmän päälle suurempana uhkana Suomelle kuin koko euroalueelle, vaikka yleinen hintojen nousu on Suomessa vauhdikkaampaa kuin Euroopassa keskimäärin.

– Kilpailukyvyn vuoksi palkkatasomme ja hintakehityksemme pitäisi olla alhaisempi kuin euroalueella keskimäärin, erityisesti alhaisempi kuin Saksassa. Deflaation ja tämän hetken keskimääräisen 0,4:n prosentin inflaation välillä ei ole enää paljon liikkumavaraa, Brotherus muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.