Sveitsin keskuspankin yllätys vahvisti frangia rajusti

Valuuttamarkkinoilla nähtiin tänään poikkeuksellinen kurssiloikka, joka mylläsi markkinoita ympäri maailmaa. Sveitsin frangi vahvistui tänään parhaimmillaan lähes 30 prosenttia euroa vastaan. Rajun kurssimuutoksen taustalla on Sveitsin keskuspankin päätös hylätä kolme vuotta ollut kytkös euron ja frangin kursseissa.

Keskuspankki luopui nyt asettamastaan 1,2 frangin rajasta suhteessa euroon, jolla se oli rajannut frangin vahvistumista. Päätökseen jälkeen frangi vahvistui rajusti myös suhteessa dollariin. Frangilla on ollut paineita vahvistua, sillä sijoittajat ovat käyttäneet sitä turvasatamana markkinamyllerrysten keskellä.

Sveitsin keskuspankin päätös oli iso yllätys markkinoille. Valuutta- ja osakemarkkinoilla nähtiin reippaita heilahduksia päätöksen jälkeen. Sveitsissä osakemarkkinat ovat tänään olleet pahimmassa kurssipudotuksessa vuosiin.

Pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta kuvaa frangin tänään nähtyä vahvistumista huimaksi.

– Ihan puun takaa päätös ei tullut, jotain pientä spekulaatiota on ollut, mutta kyllä se suuri yllätys oli ilman muuta, von Gerich sanoi STT:lle.

EKP:ltä odotetaan toimia

Sveitsin kansantaloudelle reippaasti vahvistunut valuutta voi tietää ongelmia. Markkinoilla arvioitiin, että merkittävä syy Sveitsin keskuspankin päätökselle olivat Euroopan keskuspankilta odotetut elvytystoimet, jotka voivat luoda painetta frangin vahvistumiselle.

– Mieluummin luovuttiin nyt, kun olisi lähdetty vahvasti puolustamaan tuota tasoa ensi viikolla, von Gerich arvioi.

Markkinoilla odotetaan yleisesti EKP:n kertovan uusista merkittävistä elvytystoimista ensi viikolla. Odotuksia EKP:n uusista toimista on lisännyt euroalueen painuminen deflaatioon. Euroalue painui joulukuussa deflaatioon ensi kertaa sitten lokakuun 2009. Eurostatin ennakkotietojen mukaan kuluttajahinnat laskivat euroalueella 0,2 prosenttia vuoden takaisesta. Odotukset EKP:n toimista ovat myös painaneet euron kurssia suhteessa dollariin reippaasti viime viikkoina. Tänään iltapäivällä eurolla sai noin 1,17 dollaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.