Swedbankin rahanpesu joutuu Ruotsin ja Viron finanssivalvonnan tutkittavaksi –  pankki teettää myös oman selvityksen.

Ruotsalaisen Swedbankin rahanpesusotkua aletaan tutkia sekä Ruotsissa että Virossa. Maiden finanssivalvontaviranomaiset ilmoittavat yhteisessä lausunnossaan aloittavansa yhteisen tutkinnan. Myös Latvian finanssivalvonta ja Liettuan keskuspankki aikovat osallistua selvitykseen.

Kuohunta Swedbankin ympärillä alkoi, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Granskning uutisoi pankin kautta kulkeneista rahansiirroista. Ohjelmassa kerrottiin, että ainakin 40 miljardin kruunun (3,8 miljardin euron) edestä alkuperältään epäilyttävää rahaa on kulkenut Swedbankin ja aiemmin rahanpesusta kiinni jääneen Danske Bankin Baltian-yksikön välillä.

–  Toimet rahanpesuriskien vähentämiseksi ovat olleet prioriteettinamme vuodesta 2014 asti, ja olemme siitä lähtien tuntuvasti vähentäneet riskitasoa ja saaneet pankit parantamaan valvontaansa, sanoi Viron finanssivalvonnan puheenjohtaja Kilvar Kessler tiedotteessa.

Konsulttiyhtiöltä ulkoinen selvitys

Swedbank ilmoitti aiemmin, että Ruotsin television paljastuksista tehdään ulkoinen selvitys. Konsulttiyhtiö EY saa tehtäväkseen selvittää asia juuria myöten.

–  Otamme tiedot erittäin vakavasti. Rahanpesun ehkäiseminen ja estäminen on yksi pankin tärkeimmistä tehtävistä, vakuutti toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen.

EY saa tutkittavakseen aineiston epäilyttävistä tilinsiirroista, jonka perusteella Uppdrag Granskning esitti epäilyjä rahanpesusta.

Selvityksen tekeminen sai lisävauhtia eläkerahasto AMF:ltä. AMF totesi, että luottamus Swedbankiin kärsii vakavista syytöksistä ja ilmoitti olevansa huolissaan epäselvästä tilanteesta.

–  On kaikkien etu selvittää mahdollisimman nopeasti, mitä oikeastaan on tapahtunut, AMF linjasi.

Pankin osake on jatkanut syöksyään Tukholman pörssissä. Iltapäivällä se oli menettänyt yli yhdeksän prosenttia arvostaan.

Eilen Swedbankin osake romahti liki 14 prosenttia. Pankki joutui myllytykseen rahanpesuepäilyjen vuoksi. Swedbankin suhmuroinnin epäillään olleen laajaa ja järjestelmällistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.