Tältä näyttää Jyväskylän entisen Anttilan tiloissa – tavaratalosta tuli asiantuntijayritysten koti

Anttilan entisen tavaratalon toinen kerros Jyväskylän keskustassa on kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Tiloissa, joissa myytiin ennen astioita, vuodevaatteita ja valaisimia, toimii nyt asiantuntijayritysten yhteisö Crazy Town.

Maaliskuusta 2010 syyskuuhun 2016 toimineen tavaratalon toinen kerros on käytännössä rakennettu uudelleen. Sen ja alemman kerroksen väliltä purettiin paljon tilaa vieneet liukuportaat sekä rakennettiin aukko umpeen.

Tilaa on noin 2 000 neliömetriä eli yli kolminkertaisesti verattuna Crazy Townin edellisiin tiloihin Lutakossa. Mukana on 50 yritystä, joissa työskentelee noin 120 ihmistä. Uusiin tiloihin mahtuu noin 300 henkeä.

Crazy Town Oy:n toimitusjohtajan ja perustajan Mikko Markkasen mukaan tavaratalon muuttaminen toimistotiloiksi kertoo myös vähittäiskaupan ja kaupungin keskustan murroksesta.

 

Crazy Town on esimerkki uudesta, aiempaa joustavammasta tavasta tehdä töitä. Se koostuu useiden eri alojen isommista ja pienemmistä yrityksistä, etä- tai liikkuvaa työtä tekevistä sekä yksittäisistä asiantuntijoista.

Crazy Town käyttää yhdessä työskentelyä tarkoittavaa termiä coworking. Markkasen mukaan coworking sekoitetaan helposti avotilassa työskentelyyn tai esimerkiksi toimistohotelliin, joka tarjoaa työskentelytilat ja ehkä myös toimistossa tarvittavat peruspalvelut.

– Coworking on paljon muutakin. Crazy Townilla se tarkoittaa yhteisöä, aktiivista verkostoitumista ja yhteistä tekemistä.

Crazy Town kasvaa vahvasti. Jo aiemmin se laajensi Jyväskylästä Tampereelle ja Hämeenlinnaan. Tammikuun alussa Crazy Town aloittaa Porissa.

Neljällä paikkakunnalla tiloja on yhteensä yli 5 000 neliötä. Jäseniä Crazy Townissa on tällä hetkellä 450 ja omaa henkilöstöä 14.

Laajentuminen jatkuu.

– Perustamme Crazy Town -yhteisöjä yhä uusille paikkakunnille Suomeen. Pian suuntaamme myös kansainväliseen markkinaan, Markkanen visioi.

 

Yhtiössä ollaan varmoja, että tarvetta ja tilaa kasvulle on.

– Jo pitkään jatkunut etätyön suosio isommissa yrityksissä ja toisaalta työvoiman siirtyminen freelancereiksi, mikroyrityksiin ja asiantuntijatehtäviin kiihtyy. Eri arvioiden mukaan toimistoneliöistä jopa kolmasosa muuttuu joustavaan käyttöön, Markkanen sanoo.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jo 10 vuoden kuluttua freelancereiden määrä ohittaa perinteisten työntekijöiden määrän.

Yhteisten tilojen kasvava tarve on Markkasen mukaan kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Etätyöntekijät ja pienyrittäjät tarvitsevat myös muita palveluja ja työkaluja, joihin ovat työelämässään tottuneet.

– Jäsentemme palautteen mukaan he ovat valinneet Crazy Townin siksi, että voisivat tarjota henkilöstölleen yhteisön silloinkin, kun työkaverit työskentelevät muualla – mutta myös siksi, että haluavat tarkoituksellisesti haastaa itseään törmäämällä täällä luontevasti viikoittain eri alojen ihmisiin. Törmäämiset synnyttävät uusia ideoita ja yhteistä bisnestä, Jyväskylän Crazy Townin yhteisömanageri Heidi Länsisalmi kertoo.

Crazy Town kaksinkertaistaa tänä vuonna liikevaihtonsa viime vuoden 675 000 eurosta 1,35 miljoonaan euroon. Viime vuonna tappiota tuli 53 000 euroa. Tänä vuonna tulosta painavat isot investoinnit uusiin tiloihin.

Yhtiön omistavat Mikko Markkanen ja Toni Pienonen.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .