Tässä talousviisaiden tiukat terveiset seuraavalle hallitukselle: "Lupausten ja realiteettien ero on iso"

Eduskuntavaalit on käyty, ja nyt odotellaan, mitkä puolueet hyppäävät hallitukseen ja millä ohjelmalla. Uutissuomalainen koosti yhdeksän talousosaajan vastauksista terveisiä seuraavalle hallitukselle.

1. Ymmärtäkää taloustilanne

Puolueet suhtautuivat vaaleissa varsin huolettomasti talousnäkymiin. Lupausten ja realiteettien ero on iso. Ainakin lievä matalasuhdanne on todennäköinen ensi vuosikymmenen alkupuolella. Hallituksen ei kannata rakentaa budjettia oletukselle, että erinomainen talouskasvu jatkuu.

2. Älkää lisätkö menoja ainakaan merkittävästi

Julkisten menojen merkittävä lisääminen ei ole mahdollista tilanteessa, jossa valtiontalous on nousukaudella alijäämäinen ja väestö ikääntyy. Pysyviin menolisäyksiin ei ole varaa oikeastaan lainkaan.

3. Olkaa tarkkoja verojen kanssa

Kokonaisverotuksen merkittävään keventämiseen ei ole varaa. Työn verotusta pitäisi kuitenkin keventää kannustavuussyistä. Veronkiristystenkin kanssa tarvitaan varovaisuutta, koska palkansaajien verokiila ja talouden kokonaisveroaste uhkaavat nousta näköpiirissä olevien eläkemaksujen korotusten takia.

4. Panostakaa talouskasvuun ja huolehtikaa kilpailukyvystä

Hallituksen kannattaa panostaa talouden kasvupotentiaaliin ja vetovoimaisuuden lisäämiseen. Tämä merkitsee muun muassa lisäpanostuksia tutkimukseen, infrastruktuuriin ja koulutukseen sekä kilpailukykyistä verotusta. Suhdanteiden heiketessä kilpailukyky löytyy jälleen agendalta. Hallituksen on syytä miettiä, mikä sen rooli nykytilanteessa olisi.

5. Jatkakaa rakenneuudistuksia

Tärkeät rakenteelliset uudistukset on syytä saada vauhtiin nopeasti. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus (sote) pitää saada maaliin jo kansainvälisen uskottavuudenkin takia. Se kannattaa toteuttaa hallittavan kokoisina paloina riittävän pitkällä aikavälillä. Onnistunut sote ja sosiaaliturvauudistus hillitsisivät menojen kasvua.

6. Lisätkää työllisiä

Työllisyysasteen nostamiseksi tarvitaan laaja paketti kannusteita palkansaajille työnhakuun ja yrityksille rekrytointikynnyksen madaltamiseksi sekä panostuksia osaamiseen. Työllisyysasteen pysyvä nousu on jokseenkin puhtaasti uudistusten varassa. Työllisyysasteen nosto toisi lisätuloja.

7. Panostakaa osaamiseen ja koulutukseen

Koulutuksesta ei kannata enää leikata. Tarvitaan pitkävaikutteisia panostuksia koulutukseen ja osaamiseen. Koulutustason nousu auttaa sekä työllisyysasteen nostamisessa että tuottavuuden kasvattamisessa, tosin viiveellä. Suomi on jäämässä osaamisessa jalkoihin.

8. Varautukaa elvyttämään

Hallituksen kannattaa varautua elvyttämään Suomen taloutta, mikäli talous taantuu. On järkevää miettiä elvytystoimenpiteitä jo nyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .