Täydet kympit 20 vuotta

OPTIKKO PAJULA KY. Optikko Pajula Ky on Tarja Pajulan perustama ja omistama optikkoliike, joka toimii Vaajakosken keskustassa Wessmanninmäellä.

- Olemme toimineet samassa paikassa alusta lähtien. Työskentelin ensin 14 vuotta optikkona toisen palveluksessa ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Yrittäminen on ollut niin mieluista, että olen monesti miettinyt, miksen ryhtynyt aiemmin, Tarja Pajula hymyilee.

Yritys tarjoaa silmälasien myynnin ja toimituksen lisäksi näöntutkimus- ja työnäkötarkastuspalveluja sekä opastaa näönkäytön harjoitteissa sekä piilolasien sovituksessa. Liikkeessä työskentelee kaksi optikkoa ja optinen myyjä. Yhteistyötä tehdään kahden silmälääkärin kanssa. Edustettuna on lukuisia silmälasimerkkejä kuten Roberto Cavalli, Versace, Anne et Valentien sekä Ray-Ban.

- Kuulumme Suomen Optiset erikoisliikkeet -ketjuun ja meillä on paljon myös omaa maahantuontia, Pajula kertoo.

Optikkoalalle viime vuosina saapuneet kilpailijat eivät ole Pajulan mukaan olleet haaste yritykselle.

- Asiakaskuntamme ei tule hinnan vaan laadun perässä. He arvostavat henkilökohtaista palvelua, luotettavuutta ja tuotteiden pitkää käyttöikää.

HAAPASORA OY. Haapasora Oy on Ari Liimataisen ja Irja Salmelan omistama yritys. Yrityksen päätoimiala on maansiirto ja kotipaikka Liimattala. Tukikohdat Haapasora Oy:llä on Konginkankaalla sekä Äänekoskella.

- Toimenkuvaamme kuuluu moninainen maanrakennukseen liittyvä toiminta. Toimitamme myös maa-ainesta, kuten soraa ja murskeita. Rakennamme talojen perustuksia.

- Toimialaan kuuluu myös teiden rakentaminen ja peruskorjaus. Kesällä työllistää tienvarsien raivaus, jossa on käytössä yksi traktori. Talvella työ keskittyy lumenauraukseen sekä teiden kunnossapitoon, työnjohtajana työskentelevä yrittäjä Ari Liimatainen kertoo.

Hiljaisempi aika yrityksessä ajoittuu joulukuusta huhtikuulle, jolloin henkilöstön vahvuus on 2-3 työntekijää. Tänä aikana myös yrittäjä ehtii pitämään kesälomansa. Sesonkiaikana toiminta vilkastuu ja työntekijöitä on usein kahdeksan. Käytössä on kolme kaivinkonetta, yksi kasettiauto sekä kaksi traktoria.

Yrittäjän elämän Liimatainen näkee kulkevan käsi kädessä vallitsevien suhdanteiden kanssa.

- Kun tilanne on tällainen, on yrittäjänkin rieska kovassa, hän toteaa.

T:MI AERONAUT. T:mi Aeronaut on tikkakoskelainen Markku ja Seija Sipisen ilmailualan perheyritys, jonka toiminta painottuu kuumailmapalloalaan.

Aeronaut oli Suomessa aikoinaan toinen yritys, jolle myönnettiin viranomaislupa yleisölentoja varten. Yleisölentojen lisäksi yritys tarjoaa lentokoulutusta, harjoittaa ilmailuvälineiden maahantuontia sekä ilmailualan konsultointia.

- Maahantuomiemme Ultramagic-ilmapallojen markkinaosuus Suomessa on ollut runsaat 20 prosenttia. Ilmapallolentäjiä on koulutettu Turun ja Pudasjärven väliselle alueelle niin yksityislentäjä- kuin ansiolentäjätasollekin asti, Markku Sipinen kertoo.

Vuosittain sadat tyytyväiset asiakkaat ovat päässeet kokemaan ilmapallokyytielämyksen Aeronautin suosituilla yleisölennoilla. Tämän vuoden yrittäjä mainitsee erityisen suosiollisena lentovuotena, sillä säällä on suuri merkitys toiminnalle.

Uutena toimintamuotona Aeronaut on aloittanut Jyväskylän lentoasemalla lentokoneen yksityislentäjäkoulutuksen. Tulevaisuuden näkymät ovat valoisat.

- Toiminta jatkuu ilmailualan toimintaympäristömuutosten siivittämänä, kasvuun uskoen, Sipinen linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.