Täydet kympit

10 VUOTTA

LADEN RENGAS OY. Laden Rengas Oy on Lauri Hyppösen yritys, jonka toimiala on autonrenkaiden ja vanteiden myynti ja asennus, renkaiden korjaus, autonhuolto ja öljynvaihdot sekä metallirullien kumitukset. Yritys toimii Äänekoskella, Hotelli Hirven huoltohalleissa.

Yrittämisen Lauri Hyppönen luonnehtii mielenkiintoiseksi elämäntavaksi, sillä kokemusta yrittäjäelämästä hänellä on 1960-luvulta lähtien. Hyppönen perusti ensimmäisen yrityksensä Ääne-Kumi Ky:n vuonna 1964. Sen puitteissa hän aloitti erityisosaamista vaativan metallirullien kumituksen 1970- luvulla. Laden Rengas Oy:n Hyppönen perusti edellisen laman jälkeen. Yrityksen asiakaskunta on pääosin Äänekosken seudulla.

- Metallirullien kumitusta teemme alihankkijana esimerkiksi Jyväskylään ja Vihtavuoreen, Hyppönen kertoo.

Laden Rengas Oy työllistää tällä hetkellä kaksi henkilöä, yrittäjä Hyppösen ja yhden työntekijän.

20 VUOTTA

TURVETUOTE PEAT BOG OY. Turvetuote Peat Bog Oy on turvetuotantoon keskittynyt yritys, jolla on konttorit kotipaikassaan Karstulassa sekä Jyväskylässä. Yritys nostaa omistamiltaan soilta turvetta, jota toimitetaan voimalaitoksiin Jyväskylään, Jämsänkoskelle, Kaipolaan, Pietarsaareen, Ouluun ja Rovaniemelle. Suot sijaitsevat eri puolilla Keski-Suomea sekä Pohjois-Suomessa.

- Vuosittain turvetta ajetaan noin 2 500 kuormaa. Yhden turverekan lastilla voidaan lämmittää 5-6 taloa ympäri vuoden, joten turvetuotteen toiminnalla lämpiää laskelmieni mukaan 12 000-15 000 taloutta vuodessa, yrittäjä Pekka Purola kertoo.

Kesä ja erityisesti poutapäivät ovat kiireistä aikaa. Tulos tehdään lyhyessä ajassa. Turpeen nostaminen onnistuu vain toukokuusta syyskuuhun. Nostotyöt työllistävät parikymmentä henkilöä, turpeen kuljettaminen noin kuusi. Yrityksellä on kaksi omaa yhdistelmäautoa. Lsäksi käytetään ulkopuolisia kuljetuspalveluja. Kesäaikaan käytetään ulkopuolisia traktoriurakoitsijoita, jolloin henkilökunnan määrä kasvaa viidellätoista.

30 VUOTTA

METALLITYÖ HANNU LAHTINEN. Karstulalainen kirvesmies Hannu Lahtinen aloitti yrittäjänuransa sivutoimisena.

- Päivät olin töissä rakennuksilla, illalla tein kotona metallitöitä, Lahtinen kertoo.

Vuonna 1991 Lahtinen ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi ja työ painottui voimakkaammin metallitöihin. Viimeisen viiden vuoden ajan Lahtinen on toiminut Saarijärven Säiliötuotteen alihankkijana.

- Valmistamme tehtaalla säiliöitä ja asennamme niitä eri puolille maata. Viimeksi teimme alihankkijana Kuopion Energialle 1 000 kuution säiliön ja nyt työn alla on kohde Haminassa. Suuri työ oli viime kesänä Talvivaaran kaivoskylässä, jonne asensimme 26 säiliötä, Lahtinen kertoo.

Työtä on yrittäjän mukaan ollut enemmän kuin lääkäri määrää. Pienet lomajaksot siellä täällä ovat auttaneet jaksamaan. Työn ohessa Lahtinen on opiskellut teknikoksi. Maaliskuussa Lahtinen aloittaa palkkatyön toisessa yrityksessä ja jatkaa itse sivutoimisena yrittäjänä siinä ohessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.