Täyttöpullot katoamassa kauppojen hyllyiltä

Vuoden alusta pantillisiksi tulleet kertakäyttömuovipullot ovat syrjäyttämässä uudelleentäytettävät muovipullot.

Juomapakkausten verouudistuksen myötä alumiinitölkistä on tullut vähittäiskauppojen suosituin olutpakkaus.

Virallisia tilastoja pullojen kierrättämisestä saadaan vasta kevättalvella, mutta panimo- ja virvoitusjuoma-alalla ja vähittäiskaupassa lakimuutoksen vaikutus näkyy jo selvästi. Jyväskylän Seppälän Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Simo Ruusuvirta kertoo, että marketin pullopalautuksessa lasipullojen määrä on vähentynyt "hurjasti".

- Tölkit ja kertakäyttöiset muovipullot ovat menneet kirkkaasti ohi lasipulloista, ja kierrätettävät muovipullot häviävät kokonaan. Eivät varmaan vielä tänä vuonna, mutta syksyllä valikoimista jää taas pois lisää kierrätysmuovipulloja, jotka vaihtuvat kertamuovipulloihin. Ensi vuoden aikana viimeisetkin häviävät, uskoisin, näkee Ruusuvirta.

Suurimmista panimoista vahvistetaan, että muoviset täyttöpullot korvataan kertamuovipulloilla viimeistään ensi vuoden aikana. Suomen Luonnonsuojeluliitto (SLL) harmittelee toimivan täyttöpullojärjestelmän romuttumista. SLL:n kanta on, että lasipullo on juomapakkauksista ekologisin. Sekä Suomen Palautuspakkaus Oy:ssä (PALPA) että Panimo- ja virvoitusjuomateollisuudessa pidetään ympäristön kannalta tärkeimpänä sitä, että pullot palautetaan eivätkä ne päädy luontoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.