Töitä on tarjolla jopa tuhannelle – Jyväskylä houkuttelee ICT-osaajia valtakunnallisella kampanjalla

ICT-alan työvoimapula on selkeästi pahentunut vuoden 2017 jälkeen Jyväskylässä.

Asian korjaamiseksi Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylä aloitti torstaina valtakunnallisen kampanjan ICT-osaajien houkuttelemiseksi kaupunkiin. Kuukauden kestävään kampanjaan osallistuu 17 paikallista ICT-yritystä, jotka etsivät osaajia muun muassa robotiikan, koneoppimisen, pilvipalveluiden, tietoturvallisuuden, data-analytiikan ja ohjelmistokehityksen tehtäviin.

Jyväskylän ICT-alalla toimii yli 500 yritystä, joiden yhteenlaskettu liiketoiminnan volyymi on noin miljardi euroa. Arvioiden mukaan ne tarvitsevat tuhat osaajaa vuoteen 2022 mennessä.

– ICT-alaa ei voi tarkastella tiukasti omana sektorinaan, sillä myös perinteiset raskaan teollisuuden toimijat uudistuvat. Digitalisaation myötä osaajille on tarvetta niin konepajoissa, finanssialalla, julkishallinnossa kuin terveysalallakin, Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin sanoo.

– Paikallisilta yrityksiltä saapuva viesti osaajapulasta on viime aikoina voimistunut huomattavasti.

Keski-Suomen liiton digitalouden kehittämisjohtaja Kari Luostarisen mukaan työvoimapulan pahenemisella on suora vaikutus maakunnan kehittymiseen.

– Tarvittava työvoiman määrä on iso ja osittain myös pinnan alla piilossa, sillä tämän bisneksen avoimista työpaikoista vain osa näkyy TE-toimiston tilastoissa, Luostarinen toteaa.

Osaavan työvoiman saatavuusongelma on rajoittanut paikallisten toimijoiden kasvua jopa siten, että muutama toimija on laajentanut toimintaansa muualle Suomeen osaajien löytämiseksi. Innovatiivisten startupien, markkina-asemansa vakiinnuttaneiden isojen toimijoiden ja kansainvälisten ICT-yritysten lisäksi Jyväskylässä sijaitsee muun muassa Kelan IT-yksikkö sekä puolustusvoimien johtojärjestelmäkeskus.

– Tilannetta ei pelasta se, että löytyy 10 tai 20 uutta tekijää. Tilannetta ei myöskään pelasteta sillä, että paikalliset toimijat rekrytoivat osaajia toisiltaan ja henkilö siirtää jakkaransa viereisellä kadulla toimivan yrityksen tiloihin, Luostarinen painottaa.

IT-alan koulutusta annetaan 11 yliopistossa, joista Jyväskylän yliopisto on merkittävin: Jyväskylästä valmistuu eniten tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen kandidaatteja sekä toiseksi eniten maistereita. Tuhannen osaajan tarve perustuu Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan selvitykseen.

– Legenda siitä, että huipputyypit revitään töihin suoraan koulun penkiltä, pitää Jyväskylässä kirjaimellisesti paikkaansa, Sandelin ja Luostarinen toteavat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .