TVO kertoo ottaneensa jälleen osavoiton Olkiluoto 3 -ydinvoimalakiistassa – molemmat vaativat miljardikorvauksia

Ydinvoimala on jo noin kymmenen vuotta myöhässä

Teollisuuden Voima otti jo kolmannen osavoiton välimiesmenettelyssä, joka koskee Olkiluoto 3 -ydinvoimaprojektin viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia. Osapäätöksessä käsiteltiin tällä kertaa muun muassa rakennustöiden toteutusta ja projektinhallintaa. TVO:n mukaan osapäätöksessä ratkaistaan lopullisesti moni rakennustöiden toteutusta koskevista asioista yhtiön eduksi.

– Ei tämä muuta meidän arviotamme siitä, että olemme vahvemmilla kuin laitostoimittaja, TVO:n toimitusjohtajan sijainen Risto Siilos sanoo.

TVO:n ja laitostoimittajan kiistassa on kyse ydinvoimalan myöhästymisestä aiheutuneista kustannuksista ja niiden maksajasta. Laitostoimittaja on yhteenliittymä, jonka muodostavat muiden muassa ranskalainen Areva ja saksalainen Siemens.

Välimiesmenettely on edelleen kesken. Seuraavaksi osapuolet saavat lopullisen päätöksen, jolla välimiesoikeus määrittää osapuolten korvausvelvollisuudet. Osapuolet eivät tiedä päätöksen aikataulua.

Osapäätöksissä ei ole otettu kantaa korvaussummiin. Summien lisäksi lopulliseen päätökseen on lykätty tiettyjä seikkoja, jotka liittyvät muun muassa laitostoimittajan projektinhallintaan.

Uusimpaan viivästykseen ei kantaa

TVO:n arvio kustannuksistaan ja menetyksistään on noin 2,6 miljardia euroa, jota se vaatii laitostoimittajalta välimiesmenettelyn kautta.

Laitostoimittaja puolestaan vaatii TVO:lta noin 3,6:ta miljardia. Sen vaatimukset koostuvat muun muassa väitetystä saamatta jääneestä voitosta, viivästetyistä maksueristä ja viivästyskoroista. Koko hankkeen alkuperäinen hinta-arvio oli 3,2 miljardia euroa.

Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Lokakuussa laitostoimittaja arvioi säännöllisen sähköntuotannon käynnistyvän toukokuussa 2019. Aiemman aikataulun mukaan sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

Siilos sanoo, että tässä vaiheessa välimiesmenettely koskee projektin aiempia vaiheita eikä tuorein myöhästyminen vaikuta siihen.

– Tällä hetkellä ykkösprioriteettimme on saada laitos valmiiksi ja meneillään on tämä välimiesmenettely. En halua spekuloida mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Siilos sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.