Taksien turvallisuuteen ja saatavuuteen pitää kiinnittää huomiota, arvioi Traficom –  invataksien turvallisuus ja hintahuijaukset huolestuttavat asiakkaita

Taksien turvallisuuteen ja saatavuuteen liittyviin asioihin pitää kiinnittää erityistä huomiota, arvioi liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Erityisesti turvallisuus invatakseissa on noussut esille viime heinäkuun taksiuudistuksen jälkeen, ilmenee Traficomin julkaisemasta tutkimuksesta. Pääkaupunkiseudulla pelottavat hintahuijaukset.

Erityisryhmät raportoivat, että taksien ajotyyli, ajokunto ja kiireinen aikataulu lisäävät onnettomuusriskiä. Myös kuljettajien kyvyt avustaa muun muassa pyörätuolin käsittelyssä ja kiinnittämisessä herättävät huolta.

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä taksipalveluihin. Selvityksen mukaan tyytyväisiä on 90 prosenttia asiakkaista. Myös taksien turvallisuuteen ollaan yleisesti ottaen tyytyväisiä.

Traficom, poliisi ja verottaja ovat aloittaneet taksien yhteisvalvonnan. Sillanpää kertoo, että poliisi tarkistaa tien päällä ajoneuvojen kunnon. Traficom puolestaan tarkistaa, että taksiluvat ovat kunnossa ja hinnat esillä. Verottajan näkökulmana on harmaan talouden torjunta.

–  On osoittautunut hyväksi, että kaikki viranomaiset ovat samalla kertaa paikalla ja tarkastus voidaan tehdä niin, että kaikki näkökulmat tulee huomioitua.

Ensimmäinen valvontaisku tehtiin helmikuun alussa. Sillanpään mukaan havaitut rikkeet olivat pieniä ja johtuivat tietämättömyydestä.

Hänen mukaansa valvontaa on tarkoitus jatkaa. Siitä, milloin ja miten, ei luonnollisesti kerrota etukäteen.

Taksiyrittäjistä viidesosa pohtii lopettavansa

Taksiuudistus nosti taksien hintoja ympäri maata. Ennen kaikkea minuuttiveloitukseen siirtyminen on nostanut taksimatkan hintaa. Eniten taksien hinnat ovat nousseet Kymenlaaksossa, mutta nousua on myös useissa muissa maakunnissa. Vyöhykehinnoittelua käyttävissä maakunnissa taksimatkan hinta näyttää sen sijaan hieman laskeneen.

Traficomin selvityksen perusteella taksiyrittäjistä yli 60 prosenttia näkee elinkeinonsa vapautumisen kielteisenä asiana, mutta kielteinen suhtautuminen on vähentynyt hieman taksiuudistusta edeltäneestä ajasta. Yli 70 prosenttia katsoi, ettei uudistus hyödytä lainkaan pieniä taksiyrityksiä.

Puolet taksiyrittäjistä arvioi kilpailun alan sisällä kiristyneen uudistuksen myötä. Vajaa viidesosa sanoo, että ei aio jatkaa töitä kahden vuoden päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.