Taksitaksat nousevat yli seitsemän prosenttia

Taksien taksat nousevat ensi kuun alusta tuntuvasti. Valtioneuvoston keskiviikkoisen asetuksen mukaan taksiliikenteen kuluttajahintojen enimmäismäärät nousevat 7,4 prosenttia. Edellisen kerran taksoja korotettiin viime elokuun alusta liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella.

Taksojen korotus perustuu taksiliikenteen kustannusten nousuun viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden maaliskuun välillä. Tavallisessa taksiliikenteessä kustannukset ovat nousseet 7,36 prosenttia ja invataksiliikenteessä 7,8 prosenttia. Sittemmin polttoaineet ovat kallistuneet tuntuvasti reippaammin.

Uuden taksiliikennelain mukaan enimmäishinnat määrätään vuosittain viimeistään kesäkuun lopussa annettavalla valtioneuvoston asetuksella. Lain mukaan hintojen sääntely koskee vain kuluttajahintoja. Reittitaksaa ei voi enää vahvistaa. Tärkeimpiä ryhmiä, joihin määrähintoja ei enää sovelleta, ovat kunnat ja elinkeinoelämä.

Taksan osatekijät ovat perusmaksu, ajomatkamaksu ja odotusmaksu. Perusmaksu voidaan periä yöaikaan ja viikonloppuisin korotettuna. Lisäksi voidaan periä ennakkotilausmaksu sekä avustamis- lentokenttä- ja tavarankuljetuslisä.

Perusmaksu arkipäivinä on vastedes tasan viisi euroa, kun se vielä kuun loppuun saakka on 4,70 euroa. Yön ja pyhäajan enimmäisperusmaksu nousee 7,70 euroon. Ajokilometriin tulee yhdeltä hengeltä lisää 10 senttiä ja neljältä hengeltä 14 senttiä. Odotusaikamaksu nousee 2,50 eurolla 37 euroon tunnilta. Ennakkotilausmaksu on vastedes kuusi euroa.

Pohjoismaissa taksien hinnoittelu vaihtelee tuntuvasti. Ruotsissa hinnat vaihtelevat kunnittain. Oslossa ja muissa Norjan suurissa kaupungeissa hinnoittelu on vapaata. Vain Suomessa ja Tanskassa taksat vahvistetaan.

Tukholmassa päiväsaikaan 10 kilometrin matka maksaa noin 23 euroa. Kööpenhaminassa se on runsaat 19 euroa ja Oslossa vajaat 21 euroa. Helsingissä hinta on vajaat 17 euroa.

Uusimmat

Talous

Indonesian kansallinen lentoyhtiö peruu miljardiluokan tilauksen Boeingilta

Facebook säilytti miljoonia salasanoja tekstimuodossa sisäisillä palvelimilla

Nokia-puhelin joutui tietosuojavaltuutetun syyniin –  laitteiden epäillään vuotaneen käyttäjätietoja Kiinaan

Peliyhtiö Supercellin omistaja Tencentin tulos heikkeni kolmanneksella loppuvuodesta

Posti irtisanoo Jyväskylässä – yhtiö kieltäytyy kertomasta, moniko saa potkut

Kortepohjaan uusi ruokakauppa, tavoitteena myös apteekki ja Alko – ylioppilaskunta ja Keskimaa solmivat aiesopimuksen liiketilojen rakentamisesta

Walt Disney oli innovaattori, taiteellinen keksijä ja riskinottaja – tällainen mies loi rohkeudellaan kokonaisen imperiumin

Tietosuojavaltuutettu aloittaa selvityksen Nokian puhelimista – puhelimien epäillään lähettäneen henkilötietoja Kiinaan

Posti irtisanoo lähes 60 työntekijää ja luo työpaikkoja Tallinnaan – valtionyhtiö ei voi päätöksillään aiheuttaa Suomessa työttömyyttä, sanoo ammattiliitto

Taksien turvallisuuteen ja saatavuuteen pitää kiinnittää huomiota, arvioi Traficom –  invataksien turvallisuus ja hintahuijaukset huolestuttavat asiakkaita

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.