Talous piristyy – asuntolainojen kysyntä kasvaa

Myönnettyjen asuntolainojen määrä alkuvuonna lähes kolmen prosentin kasvussa.

Piristyvä taloustilanne on ehtinyt näkymään jo myös asuntomarkkinoilla, kerrotaan suurimmista pankeista. Kesäkuun alussa Nordea teki historiansa suurimman muutoksen talousennusteeseensa ja ennusti Suomen talouden kasvavan tänä vuonna jopa 3 prosenttia. Vähän myöhemmin Suomen Pankki nosti oman ennusteensa 2,1 prosenttiin.

Kaikkien luotonantajien myöntämien asuntolainojen määrä on tammi-toukokuussa kasvanut vajaalla 3 prosentilla viime vuodesta, sanoo OP:n pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölonen.

– Kun kotitalouksien luottamus talouteen kasvaa, se piristää asuntokauppaa ja asuntolainoja otetaan enemmän. Kun talous näyttää paremmalta, niin sitten uskalletaan tehdä niitä elämän suurimpia hankintoja.

OP:llä kaikkinensa viime vuoden alkuvuosi oli erityisen vilkas uusien asuntolainojen suhteen, mutta nyt ei ole päästy aivan samalle tasolle. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla uusluotonanto on tänäkin vuonna kasvanut, Pölönen sanoo.

Asunto ei ole heräteostos

Danske Bankissa asuntolainojen kysynnässä on nähty selkeätä kasvua jo keväästä lähtien, sanoo pankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo.

– Touko- ja kesäkuu olivat selkeästi vilkkaampia kuin viime vuonna. Yleensäkin kevät ja alkukesä ovat vilkkaita asuntolainojen ja -kauppojen suhteen, mutta nyt on ollut enemmän ihmisiä liikkeellä.

Nordealla puolestaan on selkeää kasvua, mutta mistään erityisestä buumista ei voi puhua, sanoo Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller. Hän muistuttaa, että talousuutiset ovat piristyneet vasta muutaman kuukauden aikana.

– Asunnon hankkiminenhan ei ole mikään yhtäkkinen päätös, vaan siihen pitää olla tarve, ja monesti sitä on aika paljon mietittykin ennen kuin lähdetään kaupantekoon. Positiiviset talousnäkymät lisäävät varsinkin viimeaikaisen talouden matalalennon aikana varovaisempina olleiden uskallusta lähteä liikkeelle, Miller sanoo.

Myös Kaarnimo sanoo, että talouden epävarmuus on voinut synnyttää patoutumista asuntomarkkinoille. Hän muistuttaa, että asuntokaupan vilkastumiseen vaikuttaa yleisen talouskasvun lisäksi myös kansalaisten luottamus omaan talouteensa.

– Se on ollut korkealla jo koko kevään ajan, ja vaikuttaa jopa suuremmin asunnonvaihtoon ja asuntolainan ottamiseen.

Pelkästään talous ei sanele asunnon vaihdon ajankohtaa

Nordean Millerin mukaan asuntokauppatilanteen kiihtymiseen menee paranevan taloustilanteen jälkeen ehkä muutama kuukausi.

– Nyt on vielä lomakausi, joka ei ole varsinaisen lainannoston kannalta kiireisintä aikaa, mutta jolloin varmasti mietitään asiaa paljon. Ja se lopulta näkyy syksyllä.

Miller muistuttaa, että asuntokauppoihin vaikuttavat olennaisesti myös muut asiat kuin vain talouden suunta.

– Asunnonvaihdon tarpeet perustuvat kuitenkin esimerkiksi perheen perustamiseen, yhdistymiseen tai eroamiseen. Ajatellaan, että nyt pitäisi saada isompi asunto, mutta päätös tehdään vasta, kun taloustilanne paranee.

Pitkät korot ovat jo nousussa, mutta kaikki eivät varaudu lainakulujen kasvuun

Nordea julkisti toukokuussa kyselytutkimuksen, johon vastanneista alle 35-vuotiaista alle puolet osasi arvioida, mihin suuntaan korot ovat menossa. Kolmasosa nuorista ei kyselyssä osannut sanoa edes asuntolainansa nykyistä kokonaiskorkoa.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller myöntää, että kyselyn tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta eivät aiheuta hänessä huolta.

– Jos et tiedä tarkkaa korkoasi, niin ei se minusta ole välttämättä huolestuttavaa. Kuluttajalle on tärkeämpää olla selvillä siitä, kuinka paljon kuussa kaikkiaan maksaa pankille. Ja jos korko on vielä suojattu, niin ei sitä joka päivä tarvitse tietää.

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo sanoo, että jonkinlainen näkemys koroista olisi hyvä olla tai että asiaa ainakin kannattaisi miettiä toisinaan.

– Toisaalta on ihan ymmärrettävää, että tällaisia asioita pohditaan vasta, kun asia on ajankohtainen. Jos on jo asuntolainaa, kannattaa välillä esimerkiksi verkkopankissa laskea mahdollisen koronnousun vaikutus.

OP:n pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölönen muistuttaa, että pitkien korkojen nousu on jo alkanut.

– Taloustilanteen parantuessa on kuluttajienkin hyvä huomata, että korot ovat nousussa, ja nyt on myös erittäin otollinen hetki suojautua siltä.

Tietoisuus korkosuojista ja korkojen noususta lisääntyy koko ajan, sanoo Pölönen.

– Osa kotitalouksista on suojautunut korkojen nousua vastaan, mutta noin kolmannes ei edelleenkään miellä korkojen nousun merkitystä talouteen.

– OP:ssä korkosuojien myynti on kevään aikana tuplaantunut, mutta kun olemme eläneet niin pitkään matalien korkojen aikaa ja niiden osuus lainanhoitokuluista on ollut pieni, moni ei tule miettineeksi, paljonko niiden hoitamiseen menee rahaa, Pölönen jatkaa.

Kaarnimo kehuu suomalaisia erityisen säntillisiksi lainanmaksajiksi ja sanoo, ettei talouden parantuminen ole juuri saanut lainanhakijoita etsimään suurempaa riskiä lainatiskillä.

– Pankithan tekevät kaikille laina-asiakkaille Finanssivalvonnan ohjeiden mukaisesti stressitestin, jossa tarkistetaan, pystyykö asiakas maksamaan lainan myös korkojen noustessa. Ja asiakkaat haluavat huolehtia siitä, että lainan kanssa pärjätään myös silloin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.