Talousjohtajat lyttäävät kilpailukykysopimuksen vaikutukset

Kyselyyn vastanneet olisivat odottaneet enemmän muutoksia rakenteisiin.

Suomalaisyritysten talousjohtajat eivät usko kilpailukykysopimuksen vaikuttavan positiivisesti yritystensä kilpailukykyyn, selviää vuoden 2016 ensimmäisestä Talousjohtajabarometristä. Vastaajista kukaan ei nähnyt kilpailukykysopimuksella olevan merkittävää vaikutusta yrityksensä kilpailukykyyn. Noin kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että sopimuksella on siihen pieni vaikutus.

– Suurin osa talousjohtajista olisi odottanut suurempaa työllistämisvaikutusta, arvioi kyselyn toteuttaneen RainMaker Oy:n liiketoimintajohtaja Joakim Back.

Yli puolet vastanneista talousjohtajista näkee, että hallitus onnistui kilpailukykysopimuksen laatimisessa huonosti tai erittäin huonosti. Backin mukaan talousjohtajat odottivat enemmän muutoksia työmarkkinoiden rakenteisiin, esimerkiksi paikalliseen sopimiseen.

– Paikallinen sopiminen oli yksi mainittu keino. Vastauksissa toivottiin helpompaa muutosta markkinatilanteen mukaan, eli joustavampaa työllistämistä, Back sanoo.

Back arvioi, että talousjohtajien vastauksissa heijastuu Suomen Yrittäjien pessimistinen suhtautuminen kilpailukykysopimukseen. Suomen Yrittäjät hylkäsi kesäkuun alussa hallituksen kompromissiesityksen paikallisesta sopimisesta. Näin ollen paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin yrityksiin ei toteutunut.

Johtajat odottavat kasvua

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio pitää talousjohtajien näkemyksiä yllättävän negatiivisina.

– Odotukset ovat varmasti olleet korkealla työmarkkinoiden joustavuuden lisäämisessä. Pettymys on ollut suuri, kun oman yrityksen näkökulmasta saavutetut tulokset eivät olekaan niin merkittäviä, Ritakallio arvioi tiedotteessa.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista talousjohtajista odottaa yrityksensä liikevaihdon kasvavan. Lähes kolmannes vastaajista arvioi irtisanomisien olevan ajankohtaisia seuraavan puolen vuoden aikana.

Talousjohtajabarometriin osallistui 60 suomalaisen keskisuuren tai suuren yrityksen talousjohtajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.