Talouskasvu ei näytä hiipumisen merkkejä – bkt nousi loka-joulukuussa 3,9 prosenttia

Työllisten määrä ja tehdyt työtunnit lisääntyivät roimasti.

Suomen talouskasvu piti pintansa loka-joulukuussa, kertoo Tilastokeskus. Suomen bruttokansantuote nousi ennakkotietojen mukaan noin 3,9 prosenttia vuoden takaisesta.

– Ennakoitu talouskasvu on kovaa, ja toteutuessaan se nostaa viime vuoden lukeman 3,3 prosentin paikkeille arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Tilastokeskus arvioi lisäksi, että työllisten määrä kasvoi viime vuonna noin 3 prosenttia ja tehdyt työtunnit työpäiväkorjattuna 4 prosenttia.

Joulukuussakaan kasvu ei näyttänyt hiipumisen merkkejä. Työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto nousi tuhdisti 3,6 prosenttia verrattuna toissa vuoden joulukuuhun.

Tilastokeskus tarkentaa samalla marraskuun lukuja. Kansantalouden tuotanto nousi marraskuussa 4,3 prosenttia, kun alkuperäinen tieto oli 3,5 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tarkennukset voivat olla suhdannekäänteissä suuria. Tarkennetut bruttokansantuoteluvut julkaistaan 28. helmikuuta.

– Tuotantolukujen korjaaminen ylöspäin onkin ollut viime aikoina tuttu ilmiö, ja tuotannon suhdannekuvaajan lukemia on jouduttu tarkistamaan ylöspäin lähes aina myöhemmissä julkistuksissa, Appelqvist vahvistaa.

Hänen mukaansa kaikki edellytykset löytyvät sille, että myös kuluva vuosi muodostuu hyväksi talouden elpymisen kannalta. Samaan aikaan täytyy kuitenkin totutella siihen, etteivät nousuprosentit voi olla yhtä massiivisia kuin nyt.

– Erityisesti viennin osalta ollaan jo tilanteessa, jossa edellisen vuoden vertailutaso alkaa olla korkea, jolloin kasvuluvut alkavat latistua.

Meriliikenteessä kovaa kasvua

Meriliikenteen tavaravienti lisääntyi viime vuonna peräti 6,4 prosenttia toissa vuoteen verrattuna, kertoo Liikennevirasto. Tuonti kasvoi 1,7 prosenttia.

Ulkomaan meriliikenteessä kuljetettiin tavaraa yhteensä 99 miljoonaa tonnia. Viennin osuus oli 52 miljoonaa ja tuonnin 47 miljoonaa tonnia.

Liikenneviraston mukaan viennissä kasvoivat erityisesti malmien, lannoitteiden, kappaletavaran, metallien ja sahatavaran kuljetukset. 

Täydennetty Danske Bankin kommenteilla sekä yhdistetty juttuun meriliikenteen vienti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.