Talouskasvu kiskoo ihmisiä töihin

Lokakuussa työllisten määrä samalla tasolla kuin ennen talouskriisiä

Ripeä talouskasvu alkaa näkyä kunnolla työllisyysluvuissa. Tiistaina julkistetut luvut olivat kautta linjan positiivisia.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi STT:lle, että alkuvuonna työllisyyskehitys on ollut vaisuhkoa yleiseen taloustilanteeseen verrattuna.

– Nämä luvut ovat jopa vahvempia kuin (taloustilanteen) perusteella voisi ajatella, Heiskanen sanoo.

Tärkeää Tilastokeskuksen lokakuun luvuissa oli, että kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu työllisyys- ja työttömyysaste liikkuvat oikeaan suuntaan. Kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu työttömyysaste on nyt 8,5 prosenttia ja työllisyysaste on kivunnut 69,7 prosenttiin. Jälkimmäinen luku kiinnostaa etenkin hallitusta, joka on asettanut tavoitteekseen 72 prosentin työllisyysasteen tällä hallituskaudella.

OP:n Heiskanen sanoo, että hänen pankkinsa ennusteen mukaan 72 prosentin tienoille päästään vasta vuonna 2020, kun eduskuntavaalit ovat edessä jo 2019.

– Tarvittaisiin joko parempaa kasvua tai nopeavaikutteisia toimia, jos haluttaisiin päästä tähän tavoitteeseen.

Ripeiden toimien löytäminen on tunnetusti erittäin hankalaa, joten hallituksen työllisyystavoitteiseen voidaan päästä vain yllättävällä talouskasvurynnistyksellä, Heiskanen arvioi.

Joka tapauksessa lokakuun työllisten määrä, 2,49 miljoonaa ihmistä, on Heiskasen mukaan kirinyt samalle tasolle kuin lokakuissa vuosina 2007–2008. Nyt siis aletaan saavuttaa talouskriisiä edeltävä taso.

Piilo- ja pitkäaikaistyöttömyys laskussa

Jos työttömyys laskee, samoin tekee piilotyöttömyys. Tilastokeskuksen mukaan piilotyöttömien määrä putosi lokakuussa lähes 20 prosenttia viime vuoden lokakuusta. Piilotyöttömiksi kutsutaan ihmisiä, jotka haluaisivat töihin, mutta eivät ole etsineet työtä viimeisen kuukauden aikana.

Pitkäaikaistyöttömien määräkin laskee. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä väheni viime vuoden lokakuusta yli 28 000:lla. Pitkäaikaistyöttömiä oli lokakuussa yhteensä 94 700.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.