Talouskasvu vain kiihtyy Keski-Suomessa

Viime syksynä Keski-Suomessa käynnistynyt talouskasvu on kuluvana vuonna vain kiihtynyt, kertoo maakunnan yritystoimintaa ja aluetaloutta kuvaava tuore Keski-Suomen Aikajana.

Yritysten liikevaihdot ja työllisyys ovat kasvaneet Keski-Suomessa kuluvana vuonna jokaisella toimialalla ja jokaisella seudulla. Liikevaihdon kasvu on ollut selvästi koko maata voimakkaampaa: vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa viisi prosenttia, kun koko maassa kasvu oli 1,5 prosenttia.

– Kasvun kärjessä on yllättäen rakennusala, joka on ollut aiemmin jälkisyklinen ala eli se on lähtenyt kasvuun muiden toimialojen jälkeen, luonnehtii Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen.

Rakennusalan suhdanne on kääntynyt Keski-Suomessa reippaaseen noin 13 prosentin nousuun. Päiväsen mukaan tilanne näyttää erittäin valoisalta myös lähivuosina isojen rakennuskohteiden ansiosta: biotuotetehtaan rakentaminen Äänekoskella jatkuu ensi vuodelle, Jyväskylässä uuden sairaalan rakentaminen alkoi tänä syksynä ja Kankaan alueen rakentaminen on käynnistynyt. Lisäksi kaupparakentaminen jatkuu eri puolilla, asuntorakentaminen on piristynyt maakunnassa ja erityisesti Jyväskylässä ja liikenneinfran rakentaminen biotuotetehtaan tarpeisiin on käynnissä.

Jyväskylän seutu yli viiden prosentin kasvussa

Jyväskylän seudun yritysten liikevaihdon kasvu on ollut selvästi koko maata parempaa. Tänä vuonna kasvua on ollut Jyväskylän seudulla 5,2 prosenttia.

Keuruun seudulla kasvu jatkuu.

– Kasvun syynä on vastaanottokeskuksen tuoma lisäkysyntä sekä seuduilla tehnyt rakennemuutostoimenpiteet, Päivänen analysoi.

Jämsän seudulla on työllisyyden ja liikevaihtojen kehityksessä tapahtunut erittäin myönteinen käänne parempaan. Taustalla on perus- ja pk-teollisuuden sekä rakennusalan hyvä kehitys.

Saarijärven–Viitasaaren seudulla on ollut pientä kasvua jo pari vuotta.

Biotuotetehtaan rakennusaikaiset vaikutukset eivät ole vielä näkyneet Äänekosken seudun liikevaihtojen kasvuna. Työttömyyden lasku on kuitenkin ollut Äänekoskella Keski-Suomen suurinta.

Kaiken kaikkiaan työttömien määrä on Keski-Suomessa laskenut vuoden alusta lähtien, mutta pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on jatkunut.

– Työllisyystilanne on hieman parantunut, mutta on silti vielä heikko, Päivänen muistuttaa.

Myös muut toimialat hyvässä vireessä

Palvelut ja kauppa ovat nekin olleet maakunnassa hyvässä nousussa viime syksystä lähtien. Myös teollisuus on elpymässä rakennemuutosten jälkeen viennin ansiosta. Teollisuudessa kasvu on niin ikään ollut koko maata parempaa.

Teknologiateollisuuden vienti kääntyi nousuun kuluvan vuoden alussa ja on jatkunut edelleen. Keski-Suomen teknologiateollisuus on käynyt viime vuosina läpi rankan rakennemuutoksen, kapasiteettia on vähennetty ja alihankintaverkostossa on tapahtunut isoja muutoksia.

Metsäteollisuudessa liikevaihto puolestaan kääntyi hienoiseen nousuun vuoden 2014 lopussa ja pieni kasvu on jatkunut tämän vuoden puoliväliin saakka. Biotuotetehtaan valmistuminen tulee lisäämään vientituloja noin puoli miljardia euroa.

Kaupan alan liikevaihto kääntyi kasvuun viime vuoden lopussa. Myös henkilöstömäärä lähti nousuun, tosin pienellä viiveellä. Kasvua selittävät kaupan isot investoinnit, työttömyyden vähentymisestä seurannut ostovoiman kasvu sekä aukioloaikojen vapauttaminen. Kaupparakentaminen jatkuu vilkkaana Keski-Suomessa. Uusimpina hankkeina on uutisoitu investoinneista Keuruulle ja Laukaaseen.

Palvelualoilla liikevaihdon kasvu on jatkunut niin ikään vahvana. KIBS-aloilla kasvua on tullut viime vuosina noin viisi prosenttia vuodessa. Tänä vuonna kasvu on ollut 7,6 prosenttia.KIBS-aloihin kuuluvat tietojenkäsittelypalvelut, tutkimus ja kehittäminen, mainos- ja markkinointipalvelut, laki- ja talouspalvelut, tekniset palvelut sekä yksityinen konsultointi ja koulutus.

Matkailun liikevaihto on kääntynyt hyvään noin kolmen prosentin kasvuun erityisesti investointien sekä isojen tapahtumien ansiosta. Henkilöstömäärän laskua selittää voimakkaasti lisääntynyt vuokratyövoiman käyttö, joka näkyy KIBS-alojen kasvuna.

– Himoksen kylpylähanke etenee ja muitakin uusia matkailuhankkeita on vireillä maakunnassa, Päivänen iloitsee.

Keski-Suomen Aikajana ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sen tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari ja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .