Talousmahtien kauppaneuvotteluista toistaiseksi tarjolla lähinnä arvailuja

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelujen venyminen kolmannelle päivällä nostatti varovaisia toiveita siitä, että talousmahdit löytäisivät sovun koko maailmantaloutta horjuttavaan kauppakiistaansa. Keskustelujen tuloksista oli kuitenkin vielä keskiviikkona tarjolla lähinnä arvailuja.

Yhdysvaltain kaupallinen edustusto julkaisi keskiviikkoiltana Suomen aikaa tiedotteen, jonka mukaan keskusteluissa olivat olleet esillä esimerkiksi Kiinan merkittävät maataloustuotteiden, teollisuustuotteiden ja energian ostolisäykset. Yhdysvallat puolestaan haluaa esimerkiksi suojella yritystensä immateriaalioikeuksia ja estää Kiinan vaatimat teknologiasiirrot.

Edustuston mukaan neuvotteluissa pyrittiin luomaan "reiluja, vastavuoroisia ja tasapainoisia" kauppasuhteita.

Kiinan ulkoministeriön mukaan tiedote neuvotteluiden sisällöstä on määrä julkaista myöhemmin.

–  Neuvottelujen pitkittyminen kertoo, että molemmat osapuolet ottavat tämän vakavasti, ministeriön tiedottaja Lu Kang sanoi.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sopivat joulukuun alussa 90 päivän välirauhasta maita hiertävässä kauppasodassa. Käytännössä sopimukseen olisi siis päästävä maaliskuun alkuun mennessä.

Pörssit piristyivät

Uutistoimisto Bloombergin mukaan osapuolet hiovat lausuntojaan yhdessä niin, että markkinoilla vakuututtaisiin neuvottelujen myönteisestä lopputuloksesta.

Kolmannelle päivälle jatkuneet neuvottelut toivatkin markkinoille positiivista virettä. Euroopassa keskeisillä osakemarkkinoilla Frankfurtissa, Pariisissa ja Lontoossa pörssit sulkeutuivat vajaan prosentin nousussa. Myös Aasiassa ja Wall Streetillä takana oli vireä pörssipäivä.

–  Kolmas neuvottelupäivä on tuonut toivoa siitä, etteivät kahden maailman suurimman talouden kauppajännitteet enää kärjistyisi. Lähellä presidentti Donald Trumpia olevat lähteet kertovat, että hän olisi vähitellen valmis diiliin, jotta osakemarkkinat piristyisivät, sanoi välitysliike XTB:n analyytikko David Cheetham..

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.