Talousnobelistit kannustavat kreikkalaisia äänestämään "ei" lainaehdoille ja eurolle

Kaksi merkittävää yhdysvaltalaista taloustieteen nobelistia, Paul Krugman ja Joseph Stiglitz, on ottanut yllättävän ja voimakkaan kannan Kreikan sunnuntaiseen kansanäänestykseen. Nobelistit kannustavat kreikkalaisia äänestämään "ei" EKP:n lainaohjelmalle, mikä käytännössä tarkoittaisi Kreikan eroa eurosta.

Krugman perustelee kantaansa sillä, että vaikka Kreikan euroero ja siitä seuraava devalvaatio aiheuttaisivat kaaoksen, se olisi alku tilanteen korjaantumiselle. Lisäksi Krugman perustelee kantaansa demokratialla: hänen mukaansa Troikan (komissio, EKP, IMF) joustamattomuus johtuu sen halusta ajaa Kreikan nykyhallitus umpikujaan ja siten hankkia Kreikkaan uusi hallitus. Tätä Krugman pitää eurooppalaisen demokratian ideaalinen vastaisena.

Stiglitz ei ota asiaan yhtä voimakkaasti kantaa kuin Krugman, mutta antaa silti ymmärtää, että parempi vaihtoehto kansanäänestyksessä olisi "ei".

– Kyllä-äänestys tarkoittaisi melkein loputonta lamaa ja ehkä tyhjennettyä maata, jonka varat on myyty ja josta fiksut nuoret ovat häipyneet.

Stiglitzin mukaan äänestämällä "ei" kreikkalaiset saisivat sentään toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

– Ei-tulos antaisi sentään mahdollisuuden Kreikalle, jolla on vahvat demokraattiset perinteet, ottaa kohtalo omiin käsiinsä.

– Tiedän kuinka äänestäisin, Stiglitz lopettaa kannanottonsa.

Lue Krugmanin kannanotto New York Timesin sivuilla.

Lue Stiglitzin kannanotto Guardianin sivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.