Taloussanomat: Näissä ammateissa töihin raahaudutaan sairaana

Jäädäkö kotiin vai lähteä pyörimään töihin räkäisenä, siinäpä pulma.

Taloussanomat kirjoittaa, että erityisesti kaksi ryhmää tekee muita useammin päätöksen suunnata kipeänä töihin.

Työterveyslaitoksen mukaan yksittäisistä ammattiryhmistä sairaana tekevät töitä erityisesti lääkärit. Jopa noin 60 prosenttia lääkäreistä työskentelee sairaana ainakin joskus. Naisista  kiepänä työskentelevien osuus on miehiä suurempi, 63 prosenttia. Mieslääkäreiden osuus on 54 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi parin vuoden takaisesta kyselystä.

– Lääkäreillä on vahva työmoraali ja jaksamisen vaatimus, mitä työelämän toimintakulttuuri vielä osaltaan voimistaa, Lääkäriliiton vt. tutkimuspäällikkö Piitu Parmanne selittää tuloksia Taloussanomille.

Lääkäreiden sairaana työskentely näyttäisi kuitenkin olevan vähenemässä.

Toinen sairaana työskentelevien ryhmä on yrittäjät. Kun flunssakausina muu henkilöstö jää sairastamaan, yrittäjä raahautuu töihin, vaikka olisi itse kipeänä.

Suomen Yrittäjäin lainopillinen asiamies Harri Hellstén sanoo, että yrittäjät tekevät ehkä kaikkein eniten sairaana töitä. Pienten yrittäjien mukaan heillä ei ole taloudellista mahdollisuutta pitää sairauslomaa. Firma ei pyöri ja rahaa ei tule, jos yrittäjä jää kotiin.

Työterveyslaitoksen mukaan puolikuntoisena töihin ajautuvat herkästi ammattiryhmät, jotka tekevät paljon tiimityötä tai toisistaan riippuvaista projektityötä.

Suomessa työhön lähteminen on yleisempää kuin muualla Euroopassa, kertoo eurooppalainen työolotutkimus osoittaa. Keskimäärin 51 prosenttia suomalaisista on sairaanakin töissä.

Saksassa, kuten muualla EU:ssa, luku on 39 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.