Taloyhtiöiden hoitovastikkeet uhkaavat nousta

Taloyhtiöiden hoitovastikkeisiin on odotettavissa merkittäviä korotuksia, arvioi isännöintiyhtiö Realian varatoimitusjohtaja Jani Nieminen. Paineita aiheuttavat lämmityskulujen nousun lisäksi kunnossapitohankkeet.

Lämmitys, sähkö ja vedenkulutus muodostavat yhdessä noin kolmanneksen hoitovastikkeesta. Niihin on odotettavissa tänä vuonna 5–10 prosentin korotukset, mikä myös näkyy hoitovastikkeissa.

Nieminen varoittaa, että korotukset voivat olla erityisen rajuja sellaisissa yhtiöissä, joissa vastikkeet on pidetty alhaisina ja korjauksia lykätty.

Kiinteistöliiton kyselyn mukaan taloyhtiöiden isännöintipalkkiot vaihtelevat tuntuvasti. Pienet taloyhtiöt joutuvat maksamaan suhteellisesti enemmän kuin suuremmat. Myös erikseen veloitetuissa palkkioissa oli suurta kirjavuutta, samoin kuin huoneistoremonttien selvitys- ja valvontapalkkioissa.

Keskimääräinen kiinteä isännöintipalkkio pienehkössä 20 asunnon yhtiössä oli 420 euroa kuussa ja suuressa 100 asunnon yhtiössä 1 360 euroa. Asuntoa kohden kustannukseksi tulee pienessä yhtiössä 21 euroa kuukaudessa, suuressa 14 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.