"Talvi on tulossa" – Palta ennustaa Suomen kasvukauden jäävän lyhyeksi

Paltan mukaan kansainväliset noususuhdanteet kestävät tyypillisesti 2–10 vuotta ja nykyinen kasvu on jatkunut jo kahdeksan vuotta.

Talouden kasvukausi jää Suomessa lyhyeksi, varoittaa Palvelualojen työnantajat Palta. Paltan mukaan Suomi pääsi mukaan kansainväliseen kasvuun verrattain myöhään, sillä kansainväliset noususuhdanteet kestävät tyypillisesti 2–10 vuotta ja nykyinen kasvu on jatkunut jo kahdeksan vuotta.

– Talouden suhdanteet ovat kuin vuodenajat. Ne seuraavat vääjäämättä toisiaan. Suomen taloudessa eletään nyt kevään huumaa, mutta kansainvälinen talous on ehtinyt jo loppukesän puolelle. Suomen kasvukausi jää väkisinkin lyhyeksi. Suomessa nautitaan nyt kasvusta, mutta samaan aikaan pitäisi valmistautua tulevaan. Talvi on tulossa, Paltan pääekonomisti Matti Paavonen sanoo tiedotteessa.

Lisäksi Palta arvioi, että Suomi ei onnistu kuittaamaan kilpailukykyvelkaansa tämän nousukauden aikana, joten seuraavaa taantuma iskee tavallista heikompaan tilanteeseen.

Palta arvioi, että Suomen talous kasvaa tällä hetkellä noin kolmen prosentin vauhdilla ja palveluiden osalta kasvua on kaikilla toimialoilla.

 

Pulaa osaajista

 

Palvelualan työpaikkojen määrän odotetaan kasvavan entisestään tänä vuonna. Palta huomauttaa kuitenkin, että osalla kasvuyrityksistä on pulaa osaavasta työvoimasta. Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe kannustaa työperäisen maahanmuuton esteiden purkamiseen. Lisäksi hän arvioi, että hallituksen budjettiriihessä olisi tärkeää vauhdittaa työvoiman tarjontaa.

Maan hallitus kokoontuu ensi viikolla budjettiriiheen. Kokoomus on tuonut esiin halun siitä, että budjettiriihessä tehtäisiin päätös ulkomaisen työvoiman työlupien tarveharkinnasta luopumisesta. Keskusta näkee, että tarveharkinnalle on edelleen osittaista tarvetta. Uusi vaihtoehto puolestaan haluaa pitää kiinni ulkomaisen työvoiman työlupien tarveharkinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.