Talvivaara tarvitsee hallituksen luvan uraanihankkeelle

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö tarvitsee valtioneuvoston luvan uraanin talteenotolle nikkelikaivoksellaan Sotkamossa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lupahakemus perustuu ydinenergialakiin.

Yhtiö kertoo, ettei uraanin talteenotto aiheuta muutoksia nykyisen ympäristöluvan sallimiin päästöihin. Luonnonuraania päätyy jo nyt pieniä määriä muiden metallien liuotuksen sivutuotteena prosessiliuokseen, josta uraani on tarkoitus kerätä talteen uuden menetelmän avulla.

Sivutuotteena saatava uraani kuljetettaisiin niin sanottuna puolituotteena ulkomaille, jossa se rikastettaisiin ydinvoimalaitoksien polttoaineeksi. Talvivaaran mukaan kysymykseen tulevia laitoksia on muun muassa Ranskassa ja Venäjällä.

Talvivaara arvioi, että laitoksen tuottama uraani riittäisi tekemään Suomesta uraanin suhteen lähes omavaraisen. Laskelmassa on otettu huomioon rakenteilla oleva Olkiluodon kolmas reaktori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.