Talvivaaralle uraanisopimus, Salla ei halua Yaraa

Kaivosyhtiö Talvivaara on allekirjoittanut uraanin myynti- ja ostosopimuksen kanadalaisen uraanintuottajan Cameco Corporationin kanssa. Yhtiön mukaan Cameco investoi enintään 60 miljoonaa dollaria eli hieman yli 40 miljoonaa euroa uraanin talteenottolaitoksen rakentamiseen Talvivaarassa Kainuussa.

Talvivaara-yhtiöllä ei ole uraanin talteenottoon vielä lupia. Nyt solmittu sopimus edellyttää vielä Euroopan atomienergiajärjestö Euratomin hankintakeskuksen vahvistusta sekä Euroopan komission hyväksyntää. Asianmukaiset luvat on saatava myös Suomen viranomaisilta.

Talvivaara suunnittelee uraanin talteenottoa Sotkamon nikkelikaivoksen sivutuotteena. Yhtiö on aikonut aloittaa talteenottolaitoksen rakentamisen lähikuukausina.

Sallan kunta taas vaatii, että norjalaisyhtiö Yaralle ei myönnetä kaivosoikeuksia Savukosken Sokliin. Kunnanhallitus esittää työ- ja elinkeinoministeriölle, että se panisi oikeudet heti huutokauppaan.

Yara Suomi Oy ilmoitti viime viikolla, että se aikoo rikastaa Soklin fosfaattikaivoksen malmin Venäjän Kovdorissa. Yhtiön mukaan rikastamon rakentaminen Sokliin tulisi liian kalliiksi.

Kunta oli toivonut, että kaivoksesta lähtevä tavaravirta ohjattaisiin nykyiselle Sallan radalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.